De Spaanse EK-gekte in drie video’s

Voetbal gaat natuurlijk over veel meer dan opstellingen, onbedwingbare ego’s en orthodoxe bondscoaches. Zeker in het voetbalgekke Spanje, dat temidden van al zijn crisisnieuws wel wat afleiding kan gebruiken. Daarom hieronder drie video’s die slechts zijdelings met voetbal te maken hebben. Maar die wel veel zeggen over de  manier waarop Spanje dit EK voetbal beleeft. 1)

Voetbal gaat natuurlijk over veel meer dan opstellingen, onbedwingbare ego’s en orthodoxe bondscoaches. Zeker in het voetbalgekke Spanje, dat temidden van al zijn crisisnieuws wel wat afleiding kan gebruiken. Daarom hieronder drie video’s die slechts zijdelings met voetbal te maken hebben. Maar die wel veel zeggen over de  manier waarop Spanje dit EK voetbal beleeft.

1) De Strijdkreet
Het motto waarmee La Roja vanavond aftrapt tegen Italië luidt ‘No Hay Dos Sin Tres’. Letterlijk: ‘Er is geen twee zonder drie’. Een uitdrukking die er op neerkomt dat wanneer iets goeds (of slechts) al twee keer voorgekomen is, een derde keer zeker volgt. De slogan verwoordt daarmee de Spaanse ambitie vanavond als eerste land in de geschiedenis drie titels op rij te winnen. Hij is de wereld in geholpen door de zanger David Bisbal, die voor het EK de ‘officiële song’ mocht opnemen. Bisbal is vooral gespecialiseerd in mierzoete ballads, maar is met No Hay 2 Sin 3 (Gol) uitgeweken naar het Caraïbische genre van de reggaeton.

Je hoort en ziet de strijdkreet nu overal terugkomen. De voetbalcommentatoren schreeuwen hem minstens tien keer per wedstrijd. En aan de vooravond van een wedstrijd stond hij op het mededelingenbord gekalkt van ten minste één Madrileense crèche. En de hashtag is tijdens elke wedstrijd trending topic op Twitter. Het nummer van Bisbal is niet fantastisch, maar de keuze voor reggaeton is wel slim: La Roja is zeer populair onder kinderen en onder Latijns-Amerikaanse immigranten. En beide bevolkingsgroepen houden weer van reggaeton. Het nummer staat inmiddels op nr.2 in de Top-40. Zeker als Spanje  wint, zullen we het hier nog de hele zomer moeten aanhoren.

2) De Kus

Na de gewonnen WK-finale tegen Nederland, werd vanzelfsprekend de goal van Iniësta eindeloos herhaald. Maar ook onderstaand fragment werd nog dagenlang vertoond op de televisie. Het toont hoe aanvoerder en doelman Iker Casillas direct na de finale in de catacomben wordt geïnterviewd door de Telecinco-presentatrice Sara Carbonero. Een bloedmooie sportjournaliste en tevens zijn vriendinnetje. De keeper wordt tijdens het diepte-interview (wat gaat er door je heen?) emotioneel en redt zich eruit door de vragenstelster vol op de mond te zoenen. De hoop in Spanje is nu dat Sara Iker opnieuw zal ondervragen als vanavond de titel wordt binnengesleept - en dat ze hun historische zoen zullen overdoen. Al zou het zover komen; zo’n spontaan moment als in 2010 wordt het natuurlijk nooit meer.
http://youtu.be/ueTrNBNxOJk

3)De Reclamespot
Ook op de Spaanse televisie verwijst momenteel bijna elke reclamespotje naar het EK. De commercial van Coca Cola was dit jaar zeer polemisch. De spot opent met al het economisch rampnieuws dat Spanje nu al jaren overspoelt: instortende huizenmarkt, massawerkloosheid, oplopende rentes. Vervolgens wordt afgetrapt en komen opbeurende fragmenten voorbij: Spanje is wereldleider in orgaandonaties, het zorgt samen voor de slachtoffers van een aardbeving en voor bootvluchtelingen, het heeft hoge snelheidslijnen, het maakt het strand schoon na een olieramp, zijn jeugd gaat kamperen op pleinen als ze boos is. Een zakenkrant die kopt ‘Economie in vrije val’ kan, kortom, worden verscheurd om dienst te doen als confetti. Eindzin: ,,Laat Europa zien waartoe we in staat zijn als we allemaal samen optrekken”. Volgens critici gaf Coca Cola hiermee een nationalistisch voorbeeld van de rol van ‘brood en spelen’ in de 21ste eeuw. (Oja, en voor de Oranje-fans: rond seconde 20 wordt nog even verwezen naar de doodschop van Nigel de Jong tegen Xavi in Z-Afrika).

    • Merijn de Waal