Cameron wil mogelijk referendum over relatie met EU

De Britse premier David Cameron op archiefbeeld, 5 december 2011. Foto AFP / Dominic Lipinski

De Britse premier David Cameron denkt mogelijk aan een referendum over de toekomst van de relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

Cameron laat dit weten in een ingezonden artikel in The Sunday Telegraph. Volgens persbureau AP wil hij hiermee eurosceptische Conservatieven binnen de partij tevreden te stellen. Het is een verandering van toon in de het debat, maar geen verandering van het huidige beleid, nuanceert The Guardian.

Een referendum zou de handelsbetrekkingen met het Europese machtsblok op het spel zetten. Cameron liet echter weten dat als de EU doorzet met nationale bevoegdheden naar Brussel toe te trekken, hij de Britse kiezer zal laten oordelen over dit verlies van soevereiniteit. Een monetaire unie in de eurozone als oplossing voor de schuldencrisis wordt met argusogen bekeken door eurosceptici en rechts-conservatieven.

‘Referendum is politieke manoeuvre’

Hoewel Cameron zich in het verleden verzette tegen het houden van een referendum, lijkt hij nu toe te geven. Hij geeft echter geen tijdschema waarop een mogelijk referendum gehouden zou kunnen worden. Een belangrijke reden om een volksstemming tegen te houden is het feit dat de uitslag verregaande economische consequenties heeft. Het zou het einde kunnen inluiden van het Britse lidmaatschap aan de vrij handelszone van de EU.

Politieke analisten zien in het referendum een manoeuvre van Cameron om in de gratie te vallen bij de eurosceptische kiezer in aanloop naar de verkiezingen van 2015.

    • Hans Klis