Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Boze betogers vallen gebouw kiescommissie Libië aan

Boze betogers vielen vanavond het gebouw van de kiescommissie in Benghazi aan en staken stembiljetten in brand. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Betogers in de Oost-Libische stad Benghazi hebben vanavond het hoofdkwartier van de kiescommissie aangevallen en stembiljetten in brand gestoken. Het incident komt een kleine week voordat volgende week zaterdag in Libië parlementsverkiezingen plaatsvinden.

Fadallah Haroun, de leider van een lokale militie die vanavond deelnam aan de aanval op het gebouw, zei vanavond tegen persbureau AP dat in twee andere steden in het oosten van Libië vergelijkbare incidenten hebben plaatsgehad. “Wij willen gerechtigheid”, aldus Haroun.

De inwoners van het oostelijke deel van Libië eisen dat zij in het toekomstige parlement een eerlijk aantal zetels krijgen. Ten tijde van de heerschappij van dictator Moammar Gaddafi had het oosten zeer weinig in de melk te brokkelen in Libië. Volgens lokale leiders is hun positie sinds de val van Gaddafi onvoldoende verbeterd.

De Libische parlementsverkiezingen van komende zaterdag zouden oorspronkelijk op 19 juni plaatsvinden, maar werden begin vorige maand twee weken uitgesteld. Volgens de verkiezingscommissie waren “technische en logistieke redenen” redenen voor het uitstel, maar waarnemers wijzen ook op de fragiele veiligheidssituatie in het land. De milities die tegen Gaddafi streden zijn nog altijd bewapend en vechten met elkaar om invloed.