Zomerweer

Juni 2012 mag de boeken in als de koelste junimaand in ruim 15 jaar. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur deze maand uit op 14,8 graden, terwijl de norm 15,6 is. Opvallende uitschieters waren 3 en 4 juni, toen het kwik niet boven de 10 graden kwam en afgelopen donderdag, toen het in het Limburgse Ell (gemeente Leudal, v/h Hunsel) tropisch warm werd met 30,4 graden. De eerste zomermaand verliep vrij somber, met slechts 175 uur zon (normaal: ruim 200 uur). Er viel ook veel regen, vooral in het zuiden van het land. Daar viel op sommige plaatsen 150 millimeter.

Zondag begint de tweede zomermaand met redelijk zomerweer. Na een zonnige start van de dag neemt de bewolking echter ’s middags toe en kan er een enkele bui vallen. Er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind en het wordt 19 graden.

Maandag lijkt in het hele land een droge dag te worden, met 20 graden.

Dinsdag en woensdag wordt met een zuidelijke wind warmere lucht aangevoerd en wordt het mogelijk in het oosten van het land weer zomers warm, met 25 graden.

Evenals in de afgelopen maand is er van langdurig en warme zomerweer geen sprake: in de loop van woensdag en donderdag nemen de kansen op stevige) regen- en onweersbuien opnieuw toe.