Zomaar wat Madonna

Madonna in Boekarest,26 augustus 2009.
Madonna in Boekarest,26 augustus 2009. Foto Reuters

3Doc: Madonna's wil is wet Ned. 3, 21.25 - uur

Ooit was er de documentaire Truth or Dare, ook bekend als In bed with Madonna. Regisseur Alek Keshishian volgde superster Madonna tijdens haar Blond Ambition-tour in 1990 en maakte er een geweldige film over. Schrijnend duidelijk werd de volmaakte verwevenheid van leven en imago: Madonna bestaat niet zonder camera. Zelfs haar moeders graf bezocht ze in vol ornaat, met filmploeg erbij.

Nu is er Madonna - The woman behind the brand van de Franse regisseur Jean-Francois Firey, door de NTR vertaald als Madonna's wil is wet. Het begint hoopvol, met een groezelig zwart-wit auditiefilmpje van Madonna als jonge danseres. Goed speurwerk, denk je nog. Al snel wordt duidelijk dat het verzamelen van archiefmateriaal de enige verdienste is van Firey. Een eindeloze reeks foto's en video’s komt voorbij, in willekeurige volgorde. Van de adoptie in Malawi tot de clip van Material Girl, van ex Sean Penn tot de fake-masturbatie op het podiumin 1990. Ranzig is het ook nog, met veel paparazzo-beelden en een plastisch chirurg die haar kaaklijn beoordeelt. Omdat het een Franse documentaire is blijken er opeens veel Franse kenners te zijn.

En dat terwijl er zoveel invalshoeken denkbaar zijn. Madonna’s vermogen om zich opnieuw uit te vinden, haar pionierswerk voor vrije vrouwelijke seksualiteit, haar positie ten opzichte van Britney Spears of Lady Gaga. Niets van dat al. Alleen een omgekeerde emmer Madonna-plaatjes.

De NTR maakt de misser een beetje goed door aansluitend een concert te tonen, Buenos Aires, december 2008. Nog beter kan de liefhebber op 7 of 8 juli naar de Ziggo Dome in Amsterdam gaan. Of nog een keer Truth or Dare kijken.

    • Mark Duursma