Zilver Smith na drie jaar blessureleed

Rutger Smith is na drie jaar blessureleed terug op internationaal niveau. Hij won vrijdagavond op de EK in Helsinki bij het kogelstoten de zilveren medaille met een afstand van 20.55 meter. Het goud was voor de Duitser David Storl, die met 21.58 meter de kogel ruim een meter verder wierp. Asmir Kolasinac uit Servië won brons met 20.36 meter.

Voor Smith een opsteker met het oog op de Olympische Spelen in Londen. Goud is daar zijn doel. Maar dan zal de Nederlander zich flink moeten verbeteren, want de concurrenten gooien nu al afstanden rond de 22 meter. En de EK waren geen maatstaf, omdat onder anderen de sterke Pool Tomasz Majewski en de Rus Maksim Sidorova ontbraken. Zij waren dit jaar al significant beter dan Smith. Om nog maar te zwijgen van de Amerikanen Reese Hoffa, Christian Cantwell, Adam Nelson en Ryan Whiting.

Maar Smith heeft weer een prijs. En dat is al heel wat na drie jaar rug- en spierproblemen. In die periode heeft het er zelfs om gespannen of hij zijn carrière wel kon vervolgen.

Nederlands blijkt sinds vrijdag een 200-meterland. Liefst vier sprinters plaatsten zich voor de finales, met Churandy Martina en Dafne Schippers zelfs in de snelste tijd. Naast Martina won ook Patrick van Luijk zijn serie en ging als nummer twee naar de eindstrijd. Bij de vrouwen krijgt Schippers zaterdag ook tegenstand van Jamile Samuel, die derde werd, maar op grond van haar tijd de finale bereikte.

Robert Lathouwers werd zesde op de 800 meter in een tegenvallende tijd van van 1.49,22, bijna vier seconden onder zijn persoonlijk record. Het brak Lathouwers op dat hij drie races na elkaar had moeten lopen.