Ze leefden in een wereld van coke, FC Barcelona en overal microfoons

Maandag staan in Rotterdam vijf verdachten voor de rechter die volgens justitie kolossale partijen cocaïne smokkelden. Ze hadden ook nauwe banden met voetbalclub FC Barcelona.

Door onze redacteurMarcel Haenen

Groothandelaren in cocaïne en fanatiek toegewijde supporters van voetbalclub FC Barcelona. Het beeld dat justitie schetst van de vijf verdachten die op 3 april in Barcelona werden opgepakt voor het begin van de Champions Leaguewedstrijd van hun club tegen AC Milan heeft alle ingrediënten van een behoorlijk kleurrijke gangsterroman. De bende onder leiding van de 43-jarige Piet W. staat maandag voor het eerst in het openbaar voor de Rotterdamse rechtbank.

Het onderzoek, codenaam Operatie Tidore, is een van de grootste strafzaken van het landelijk parket en de nationale recherche van de afgelopen twee jaar. „Alle mogelijke opsporingsmiddelen zijn in het onderzoek gebruikt”, zegt een bij het onderzoek betrokken bron. Zo werd onder meer de Amsterdamse woning van de hoofdverdachte volgestopt met microfoons om hem maandenlang te kunnen afluisteren. Rechercheurs van het politie-infiltratieteam probeerden contacten te leggen met leden van de bende en zelfs in huizen van bewaring werden vermeende handlangers van de verdachten afgeluisterd.

Advocaat Nico Meijering, die de 38-jarige verdachte Mengalvio (Menkie) W. bijstaat, zegt dat „het bijna griezelig is om te zien welk een enorme opmars het opnemen van gesprekken van de verdachten in deze zaak heeft genomen”. Hij noemt het „gigatappen”. Volgens justitie is het de enige manier om te kunnen bewijzen dat de verdachten – allemaal van Surinaamse afkomst – zeer professioneel partijen van duizenden kilo’s cocaïne vanuit Zuid-Amerika, via Afrika naar Nederland smokkelden.

Vorig jaar oktober onderschepte de politie onder andere een partij van 1.500 kilo cocaïne op de Kaapverdische eilanden waar volgens justitie de bende van Piet W. achter zat. Eerder werd daar een ongeveer even grote hoeveelheid cocaïne in zee gekieperd toen ontdekking dreigde. De verdachten zouden ook de handelaren zijn van drugs die in januari 2010 in een container in de Rotterdamse haven werd gevonden. Tussen 90 dozen King George V Whisky stonden 74 dozen met ruim duizend kilo cocaïne.

De verdachten sloegen hun drugsverdiensten stuk in het voetbal. Piet W. financierde zijn eigen hoofdklasse club in Suriname, SV Notch. En als de bendeleden even een gaatje konden vinden in hun agenda, zaten ze langs de lijn bij Barcelona. De enige verdachte die tot nu toe na zijn arrestatie verklaringen heeft afgelegd tegenover de politie, Menkie W., woont al ruim tien jaar in Barcelona. Hij was dik bevriend met de Surinamers die de afgelopen jaren speelden bij de Spaanse voetbalclub.

Menkie W., zelf een verdienstelijk voetballer, heeft tegenover de politie verklaard dat hij personal assistant was van hoofdtrainer Frank Rijkaard en zijn assistent-trainer Henk ten Cate. Zij werkten tussen 2003 en 2008 bij FC Barcelona. Menkie vertelde hoe hij samen met Piet W. en de trainers van FC Barcelona reisde naar wedstrijden in het buitenland. En niet alleen met de Surinaamse sportlieden was hij bevriend. Menkie zegt dat hij een auto kreeg – een Audi Q7 – van de Franse voetballer Thierry Henry die ook bij Barcelona speelde. Menkie reisde naar eigen zeggen met Henry naar New York, Mexico, Chili en Argentinië.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Alleen Menkie verwerpt alle beschuldigingen. Hij verdiende naar eigen zeggen zijn geld met zijn eigen evenementenbedrijf in Barcelona. M&D Events and Incentives, heet die firma. ‘Een no-nonsens bedrijf, wij doen waar wij goed in zijn’, belooft de website. Menkie handelt in kaartjes voor FC Barcelona en organiseert ‘onvergetelijke bedrijfsuitjes’ rondom het voetbal. Als zanger Justin Bieber de Barcelona-spelers wilde ontmoeten, regelde Menkie het. Dit werk levert hem een maandinkomen van 5.500 euro netto op. Geen reden zich te bezondigen aan drugshandel, aldus de verdachte.

De politie heeft vastgesteld dat de verdachten de hele wereld over reisden. Van Rusland tot Cuba en van Japan (finale voor clubteams) tot Suriname. Ze bezochten ook de finalewedstrijd tussen Oranje en Spanje van het WK voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. In de catacomben van het stadion lieten ze zich fotograferen samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima die ze toevallig tegen het lijf liepen. De foto werd op de eigen Facebookpagina gezet.

Justitie verwacht nog wel een jaar nodig te hebben voordat de strafzaak inhoudelijk begint.