‘VVD: af van overdrachtsbelasting, terug naar hogere hypotheken’

De VVD wil ook dat ouders een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen als hun kinderen een huis willen kopen. Foto NRC / Arjan de Jongh

De VVD wil dat huizenkopers weer een hypotheek kunnen afsluiten die hoger is dan de koopprijs van het huis. Ook moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft en moeten starters een aantal jaar lang ruimere mogelijkheden krijgen om de hypotheekrente in zijn geheel af te trekken. Dat schrijft het AD vanochtend. De krant heeft een deel van het conceptprogramma van de VVD in handen.

Op dit moment is de maximale hypotheeklening 106 procent van de waarde van een huis. Eind april sprak de VVD met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie af dat die norm vanaf volgend jaar geleidelijk wordt verlaagd naar honderd procent. Van die afspraak komt de VVD nu terug. Met de plannen wil de VVD de woningmarkt weer in beweging krijgen.

Met een hogere hypotheek moet het mogelijk worden om onder meer de kosten van de aanschaf van een huis te betalen. Ook wil de liberale partij dat ouders een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen als hun kinderen een huis willen kopen.

Een woordvoerder van de programmacommissie bevestigt tegenover het AD de plannen. Wel geeft hij toe dat de financiële onderbouwing nog moet worden doorgerekend. Het conceptverkiezingsprogramma van de VVD wordt vrijdag gepresenteerd.

    • Jules Seegers