‘VVD-prominenten ingezet in geheime JSF-lobby van Stork’

De Joint Strike Fighter, waarover komende week maar weer eens gedebatteerd wordt, met daarop (nog wel) de Nederlandse vlag als symbool van samenwerking. Foto Reuters

VVD-kopstukken Annemarie Jorritsma, Erica Terpstra en Robin Linschoten zijn ingezet in een “geheime lobby” voor de aanschaf van de JSF. Industrieconcern Stork ondersteunde en financierde het lobbyplatform, schrijft de Volkskrant.

Onder de naam Juncta Juvant - ‘Vereende krachten kunnen veel bereiken’, aldus het ochtendblad – werden tussen 2000 en 2004 “tientallen hoge ambtenaren en hun partners” gefêteerd.

‘Het was voor de fun’

Jorritsma noemt de Stork-connectie “een verrassing” en Terpstra, die net als Jorritsma beschermvrouwe was van Juncta Juvant, zegt dat zij zich niet kan voorstellen “dat er zoiets als een dubbele agenda was”. Linschoten, jarenlang de voorzitter van Juncta Juvant, ontkent een link tussen het platform en defensie: “Het was voor de fun. Zelfs de link naar Stork, de hoofdsponsor, was nooit expliciet aan de orde.”

Vliegtuigbouwer Fokker valt deels onder Stork, dat van JSF-fabrikant Lockheed-Martin tegenorders verwachtte. Stork zou de connectie met dit lobbyplatform verhuld hebben, maar het bedrijf noemt deze suggestie “onjuist en onzinnig”.

‘Een heel groot toneelstuk’

Volgens de organisator van de Juncta Juvant-festiviteiten, toenmalig Stork-marketingdirecteur Mels van Houwelingen, wisten de VVD-prominenten heel goed waar ze zich mee inlieten:

“De banden tussen Stork en Juncta Juvant en het doel van de lobby waren geheim voor de buitenwereld, maar niet voor de direct betrokkenen. Er is een heel groot toneelstuk opgevoerd.”

    • Jules Seegers