vraag het de thuiskok

Wat kun je allemaal doen met een bosje verse knoflook?

Op de markt had ik een bosje verse knoflook gekocht dat heerlijk rook!

Maar wat kan je daar allemaal van gebruiken en waar kan je het het beste in gebruiken? Ik heb een bolletje met vlies en al bij de rosevalletjes gesnipperd en een ander bolletje gepureerd in de soep gedaan.

Maar verder?

Ariane de Roos

Verse knoflook is de jonge knoflookoogst die (nog) niet gedroogd is. Knoflook die iets later geoogst wordt en dan een poos te drogen gehangen, ontwikkelt een sterkere, geconcentreerdere smaak.

Met verse knoflook kan dus in principe alles gedaan worden wat met droge ook kan, met als voordeel dat hij vanwege de mildere smaak ook gebruikt kan worden waar droge knoflook wat al te gortig zou zijn.

De stengel bijvoorbeeld is goed te gebruiken in de sla, fijngesneden als lente-ui. Sowieso is die stengel te gebruiken, hij kan ook in grove stukken in de soep of in een stoofschotel.

Knoflook en aardappel is inderdaad een lekkere combinatie, nog lekkerder wordt het met wat boter erbij (ja, wat niet?). Verse, gehakte knoflook even gestoofd in wat boter is iets verrukkelijks en kan behalve over aardappelen ook heel goed over een visje of juist over worteltjes, met veel peterselie en een kneepje citroen – mmm!

Om de eventuele scherpte van versgebruikte knoflook wat te verminderen, heeft het zin om de gehakte knoflook (hetzelfde geldt trouwens ook voor ui) een kwartiertje in koud water te leggen.

Verder is het een kwestie van wat fantasie: hele, even geblancheerde verse knoflooktenen kunnen attractief door een tomatensaus zwemmen, u kunt de hele bol knoflook in de oven poffen of profiteren van de wat mildere smaak voor een knoflooksaus – de Griekse skordalia bijvoorbeeld, gemaakt van wat in azijn geweekt brood, eventueel wat gemalen amandelen, veel verse knoflook en olie. Eerst het brood en de knoflook fijn stampen, dan de amandelen erbij,dan in een dun straaltje de olie en goed kloppen – eventueel met de mixer of in de keukenmachine. Een briljante saus bij gekookte of gepofte bietjes met hun loof, maar ook bij gebakken mulletjes.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl

    • Marjoleine de Vos