Vino net op tijd terug voor groots afscheid

Kazakh Alexandre Vinokourov competes on June 7, 2012, during the 53,5 km time-trial of the 64th edition of the Dauphine Criterium cycling race run, between Villie-Morgon and Bourg-en-Bresse, southeastern France. AFP PHOTO PASCAL PAVANI AFP

Rugnummer 189 heeft al gewonnen voordat hij zaterdag om 16.59 uur van start gaat voor de proloog. Aleksandr Vinokoerov brak vorig jaar dijbeen en bekken na een vreselijke val in rit 9. Einde carrière, sprak de Kazach. Maar ambitie en een machtsstrijd bij zijn ploeg, Astana, deden hem van mening veranderen. Hij komt terug, nadat hij in 2010 ook al een comeback maakte na een dopingschorsing. Net op tijd is Vino in vorm. Astana marcheert opvallend vlot, met zeges in de Goldrace (Gasparotto) en Luik (Iglinski). Kessiakoff won recentelijk de tijdrit in Zwitserland. In de Tour keert ook zijn maatje Kasjetsjkin terug. Kopman is Vino niet, maar hij start in de proloog wel als laatste van zijn ploeg. Klaar voor zijn grote finale.

Daler

Grote Johan is er na negen zeges niet bij

In Luik behaalde Johan Bruyneel in 1995 de mooiste zege van zijn carrière. Hij hield Miguel Indurain achter zich en won de zevende Tourrit. ‘Grote Johan’ noemden ze hem later bij de Raboploeg, waar de Belg in hoog aanzien stond. En toen moest hij nog ploegleider worden. Hij bedacht in 1998 het ‘concept-Armstrong’ als Tourrenner. Samen perfectioneerden ze het. Zeven eindzeges, say no more. Met Contador won hij nog twee keer. Nu start de Tour in Luik, en is Bruyneel er niet bij. Nieuwe dopingaanklacht in de VS. „Armstrong en Bruyneel mogen nooit terugkeren in de wielersport”, zegt oud-Tourwinnaar LeMond. Vanwege doping? Als dat het criterium is, was het deze zaterdag heel wat stiller in Luik.