Video: de BBQ op tafel

Bijna iedereen vindt het aroma van de barbecue lekker, maar het perspectief van vuur, vlammen en rook weerhoudt menigeen van het buitengrillen. Dus zijn er barbecues op de markt gekomen die er aaibaar uitzien en gestookt worden met brandstof uit kleine doosjes en flesjes. Het grillen geschiedt op tafel als een soort gezelschapsspel met de barbeque in het midden. Het nieuwe gourmetten, wat u zegt. Dat vereist ook dat de barbecue niet te heet wordt aan de buitenkant, dat het vuur onder controle blijft en dat er geen hinderlijke rookvorming is. Een andere kick dus dan dat de grillmeester zich afzondert aan zijn helse vuurorgel, hooguit lastig gevallen door andere mannen die hem vertellen hoe hij een nog beter vuurtje had kunnen maken.


De video toont twee tafelbarbecues, waarvan er een zelfs met batterijen werkt. Ze hebben geen deksel, dat wordt misschien bij het gourmetten als ongezellig ervaren. Zelf hou ik overigens toch meer van het grotere werk met flinke hompen houtskool, een groot rooster waarop je kunt schuiven naar minder hete zones en een deksel om langzaam of gelijkmatiger onder te garen. En als het dan toch klein en voor op tafel moet dan vind ik een Zuidafrikaanse Cobb grill erg handig.

    • Ronald Hoeben