Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

Vestia schrapt voor 1,1 miljard euro aan bouwprojecten

Naast Den Haag en Rotterdam wordt in Zoetermeer, Delft, Zuidplas en vooral Westland geschrapt. Foto Flickr / CorporatieNL

De noodlijdende woningcorporatie Vestia schrapt voor ruim 1,1 miljard euro aan geplande nieuwbouw en renovatie. Het gaat om ruim 4.500 sociale huur- en koopwoningen in diverse steden. Dat blijkt uit een overzicht dat Vestia en het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt hebben.

De sociale huisvesting in Den Haag wordt relatief zwaar getroffen. Hier wordt de bouw en renovatie van bijna twee keer zoveel huurwoningen (ruim 700) gestaakt als in Rotterdam, plus 800 koopwoningen voor lagere inkomens. In Rotterdam komt de schade (280 miljoen euro) geheel terecht in Rotterdam-Zuid. Hier gaat het om circa 370 sociale huurwoningen en 560 koopwoningen.

Bouw van duizenden woningen geschrapt

Vestia raakte vorig jaar in nood omdat het veel risicovolle renteverzekeringen had afgesloten. De van fraude verdachte kasbeheerder Marcel de V. zou miljoenen verdiend hebben aan deze transacties. Vorige week bereikte Vestia een akkoord met elf banken over een afkoopsom van 2 miljard euro. Om haar schulden terug te betalen, wil Vestia de komende jaren 15.000 woningen verkopen. Ook worden alle bouwprojecten gestaakt waar Vestia onderuit kan. Voor de bouwsector is de economische schade groot. De crisis bij Vestia kan tot vele ontslagen leiden.

In totaal schrapt Vestia tot en met 2016 circa 2.350 sociale huurwoningen, 2.170 koopwoningen, 270 grootschalige renovatiewoningen en 50 andere complexen zoals een zorghotel, een school, een zwembad en een ‘kindercampus’. Ook zitten er 160 groepswoningen bij voor mensen met een verstandelijke handicap of met geheugenproblemen.

Ook Zoetermeer, Delft, Zuidplas en Westland getroffen

Naast Den Haag en Rotterdam gaat het om gemeenten als Zoetermeer, Delft en Zuidplas. Uitschieter is Westland, waar ruim 500 van de geplande 700 CO2-arme woningen in de wijk Hoogeland worden geschrapt. Ook projecten in gemeenten als Edam-Volendam, Hoorn, Apeldoorn en Pekela worden geschrapt.

Vestia en gemeenten proberen andere corporaties of investeerders bereid te vinden om projecten over te nemen. Tegelijkertijd worden mogelijk nog meer projecten geschrapt. Een woordvoerder van Vestia zegt dat de corporatie geen leningen kan krijgen voor bouw en renovatie.