Verfrissend rood

Harold Hamersma houdt zijn Beaujolais koel.

Afgelopen week kon u in de restaurantrecensie van Ronald Hoeben over ’t Dijkhuysje in Lelystad lezen dat het bestelde glas beaujolais hem niet was bevallen. Altijd begaan met het lot van de wijndrinkende medemens heb ik bij de collega maar eens even geïnformeerd wat er precies aan schortte.

Het bleek dat de rode wijn in kwestie ‘op kamertemperatuur’ werd geserveerd. En dat is karaktermoord bij beaujolais. Nu is kamertemperatuur een achterhaald begrip dat nog stamt uit de tijd dat onze woning de HR-ketel nog niet kende. Toen bedroeg de kamertemperatuur 16 tot 18 graden. De wandthermostaat-generatie is echter opgegroeid bij 21 graden of meer. En daarbij voelen wij ons misschien wel behaaglijk, voor ons glaasje rood is dat te veel van het goede.

Dan wordt een wijn die het van intens, fris en energiek fruit moet hebben log, sloom en branderig. Aardbeien, kersen, bramen, pruimen en frambozen worden voor consumptie toch ook niet eerst op de radiator gezet? Tuttifrutti eet ik wel bij mijn oude moedertje. En om eerlijk te zijn, liever ook niet.

Enfin. Mij is het Lelystad-incident ook niet vreemd. Ofschoon bij veel restaurants ondertussen de wijnklimaatkast zijn intrede heeft gedaan, zodat rood op de juiste drinktemperatuur (waarover zo meer) bewaard kan worden, gaat het nog regelmatig mis. Ik vraag dan om een korte afkoelingsperiode voor de wijn in kwestie. Maar mijn verzoek om ’m even in een koelemmer te zetten leidt nog wel eens tot verwarring. Obers die denken dat ik kleurenblind ben en antwoorden: „Maar dit is rode wijn hoor.” Een tijdje terug trof ik ook een vriendelijke werkstudent die het even aan de kok moest gaan vragen.

Soms blijkt drinktemperatuur echter een kwestie van smaak. In Adelaide keek Bill Hardy, baas van Hardy’s wijnen, mij verbijsterd aan na mijn vraag of ik Eileen Hardy even mocht opfrissen. Zijn vlaggenschip, een van de beste rode shirazwijnen van Australië, de koelkast in? Hij gebruikte het woord ‘rape’. Maar ik vond dat het gros van de rode wijnen down under juist verkracht werd door deze tussen de 20 en 24 graden te serveren. Noem mij maar kieskeurig, maar behalve van tuttifrutti houd ik ook niet van Glühwein. Dergelijk rood gaat dan dampen van de alcohol. En behalve dat deze daardoor minder lekker wordt, neemt ook de doordrinkbaarheid af. En vooral dat laatste lijkt mij voor de producent toch een vervelend bijeffect.

Wat is dan wel de perfecte drinktemperatuur? Om de verwarring compleet te maken: dat zijn er verschillende. Maar in grote lijnen is het genieten het grootst als u de volgende richtlijnen hanteert: Bordeaux en bordeauxblends laten bij 18 graden zien wat zij in huis hebben. Bourgogne en ander rood van de pinot noir druif vragen daarentegen of er misschien ook een raam open kan: 16 graden graag. Zo ook shiraz en de hogere Rhônewijnen (zoals Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Cornas) en malbec. Voor grote Italianen als Barolo, Brunello en Chianti mag de wandthermostaat zelfs ingesteld worden op 14 graden. Want vergeet niet dat eenmaal in het glas de temperatuur ook weer snel omhoog gaat. Ook de categorie ‘Geef ons heden dagelijks rood’ laat zich op die temperatuur het beste genieten. Denk daarbij aan de meeste supermarkthuiswijnliters, houtvrij opgevoede, eenvoudige tempranillo (joven) en dito Italianen. Echt koelkastkoel mag Beaujolais (of ander rood van de gamaydruif): tussen de 10 en 12 graden. Houd als richttemperatuur zijn alcoholpercentage aan.

En nu het zowaar lijkt te gaan zomeren is het de tijd voor Beaujolais. Buitengewoon charmant en betaalbaar genoeg voor alledag is de opgewekte, vrolijk naar fris gewassen rood fruit fluitende Beaujolais van Hema, Beau! 2011. Vanwege zijn prijs van 5 euro zijn uitroepteken meer dan waard. Kan het nog mooier? Zeker! Drink maar eens Château Cambon 2011 (11,20 euro) van natuurvorsers Marie en Marcel Lapierre. Of Chénas 2011 (16 euro) van de door Marcel opgeleide neef Christophe Pacalet. Probeer dan het hoofd maar eens koel te houden.

Importeur Château Cambon en Christophe Pacalet. Vleck Wijnen. Vleck.nl