Van verdachte in gokaffaire tot held van de Italianen

Doelman Gianluigi Buffon is de leider van de Italiaanse ploeg, die het zondag in de finale van het EK voetbal opneemt tegen Spanje. Onomstreden is hij niet.

Gianluigi Buffon na de halve finale tegen Duitsland, donderdag. Foto AP

Gianluigi Buffon: van verdachte in een groot omkoopschandaal tot de geliefde aanvoerder van EK-finalist Italië. De kleurrijke doelman maakte het binnen een maand tijd allemaal mee. De 34-jarige Buffon is het boegbeeld van de Italiaanse ploeg en hij wil niets liever dan de schande van een nieuwe gokaffaire op het veld wegspelen. Kijk naar Buffon en zie hem intens meezingen met het volkslied. En zo speelt la Squadra Azzurra ook op het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Met het hart. Net als in 2006, toen na een grote corruptiezaak de wereldtitel werd veroverd.

Buffon is al jaren de grote leider van het Italiaanse elftal, dat zeker niet als titelfavoriet aan het EK begon. Maar de ploeg van bondscoach Cesare Prandelli groeide in het toernooi. Buffon sleepte zijn ploeg er donderdag in de moeilijke momenten tegen Duitsland doorheen. Na afloop had hij moeite zijn emoties onder controle te houden.

In alles is Buffon de leider van Italië. De doelman van Juventus is al jaren de sluitpost van Italië. De lange keeper (1,91 meter) is in technisch opzicht misschien niet de beste ter wereld, maar met zijn lenigheid, doorzettingsvermogen en karakter compenseert hij veel.

De schrik was groot in Italië toen naast andere spelers ook Supergigi vlak voor het EK in verband werd gebracht met een nieuw schokschandaal. De bankrekeningen van Buffon werden onderzocht en daarbij kwam aan het licht dat hij in 2010 veertien keer een bedrag van tussen de 50.000 en 200.000 euro over had gemaakt aan een tabakszaak in Parma. Het totaalbedrag van 1.585.000 euro kwam op de rekening van eigenaar Massimo Alfieri, in wiens zaak sportweddenschappen afgesloten worden.

Buffon liet via zijn advocaat weten dat een groot deel van het bedrag betaald zou zijn voor de aankoop van twintig Rolex-horloges. Buffon kreeg het voordeel van de twijfel en behield zijn plek in de EK-selectie. Het was niet voor het eerst dat hij in verband werd gebracht met gokpraktijken. Ook voor het WK van 2006 werd hij genoemd in een groot onderzoek. Hij zou in het verleden voor naar verluidt twee miljoen euro gewed hebben op voetbalwedstrijden. Buffon nam sportieve revanche en pakte dat jaar met Italië de wereldtitel. Maanden later ontliep hij verdere vervolging. Hij koerst nu op eenzelfde scenario als zes jaar geleden.

Er waren altijd controverses. Zo speelde Buffon bij Parma ooit met rugnummer 88, de numerieke vertaling van neonazi’s voor HH (Heil Hitler). En hij kwam in opspraak door een T-shirt te dragen met het opschrift boia chi molla (wie opgeeft, gaat voor de bijl), een tekst van dictator Mussolini. Buffon deed die akkefietjes af als jeugdzonden.

Buffon houdt in Italië de traditie hoog van een land dat altijd topkeepers leverde zoals Dino Zoff, Walter Zenga en Francesco Toldo. Buffon hoopt zondag in Kiev met het winnen van een nog ontbrekende Europese titel in de voetsporen te treden van de legendarische Zoff. Als il capitano de beker omhoog houdt zullen de Italianen al zijn zonden weer vergeten en vergeven.

    • Koen Greven