Van graan, via rijst, tot olijf

Dr. Zeepaard maakt een reis door de tijd en over de wereld. Met een boek dat je als plaat aan de muur kunt hangen.

Nog nooit heeft Dr. Zeepaard zo’n groot boek als het Wie-wat-waar-wand-boek gehad. Het boek van Christopher Lloyd is 30 bij 45 centimeter en uitgeklapt is het zelfs 2,5 meter lang. Ja, uitgeklapt, want als je aan de kaften trekt krijg je een lange wandplaat met de geschiedenis van de aarde.

Toch is het eigenlijk maar een klein boek, als je bedenkt wat er allemaal instaat. De tijdbalk loopt van het ontstaan van het heelal 13,7 miljard jaar geleden tot nu. De teksten gaan over van alles, van de stukken aardkorst die bewegen over vloeibaar gesteente tot de uitvinding van de stoommachine. Het is te veel om op te noemen.

Omdat Dr. Zeepaard een lekkerbek is, kiest hij voor het eten. De eerste mensen leefden van het verzamelen van vruchten en het jagen op dieren. Door het smelten van de gletsjers verdwenen 10.000 jaar geleden grote jachtterreinen onder water. De mensen gingen experimenteren met het verbouwen van granen in rivierdalen.

Mensen bouwden schuren om hun eten op te slaan. Ze fokten katten die het voedsel beschermden tegen knaagdieren als muizen. Ze bouwden muren om hun bezittingen te beschermen tegen rovers. Zo ontstonden meer dan 7.000 jaar geleden de eerste steden in het Midden-Oosten.

In het Verre Oosten voltrok zich 5.000 jaar geleden het ‘wonder van de rijst’. Voor het verbouwen van rijst zijn veel mensen nodig. Maar rijst is ook heel voedzaam. De landen waar rijst wordt gegeten (China, India) hebben dan ook heel veel inwoners.

In Europa zorgde de olijf voor een wonder. Olijven zijn voedzaam, en met olijfolie kun je koken. Olijven die je een maand in de zon laat gisten, kun je daarna lang bewaren. De Grieken werden 3.000 jaar jaar geleden rijk door olijven te ruilen tegen granen en zout.

In Zuid-Amerika werden in dezelfde tijd bijzondere gewassen gekweekt, zoals pinda’s, pompoenen, maïs en veel meer. Die gewassen kwamen later weer naar Europa. Zo reis je met dit boek door de tijd en over de wereld.

    • Karel Berkhout