Ultieme poging tot politieke oplossing Syrië-conflict in Genève begonnen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov probeert in Genève wat te zeggen tegen Kofi Annan. Ban Ki-moon (L) staat erbij en kijkt ernaar. Foto AP / Martial Trezzini

Rusland, de Verenigde Staten en een aantal andere grootmachten zijn in Genève achter gesloten deuren begonnen aan een ultieme poging de crisis in Syrië op een politieke manier op te lossen. Syrië-gezant Kofi Annan spreekt met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de VS schuiven dus aan, samen met gezanten uit Europa, het Midden-Oosten, China, de Arabische Liga en vertegenwoordigers van drie Arabische landen. Iran, Saoedi-Arabië en Syrië zelf zijn niet uitgenodigd. Annan wil dat de Syrische president Bashar Assad plaats maakt voor een regering van nationale eenheid die gaat toezien op verkiezingen en het schrijven van een nieuwe grondwet.

De VS hebben zich een voorstander van dit plan betoond en menen dat het voorstel niets anders kan betekenen dan het vertrek van Assad. Rusland is echter fel gekant tegen een oproep voor het aftreden van de Syrische president en is vastbesloten de laatste bondgenoot in het Midden-Oosten niet te laten vallen. Daarmee liggen Moskou en het Westen op ramkoers.

De conferentie wordt gezien als een laatste poging om de verschillen tussen de VS en Rusland te overbruggen. Annan waarschuwde zaterdag dat als de deelnemende landen niet tot handelen overgaan er een “zeer ernstige” internationale crisis ontstaat. Volgens Annan zal “de geschiedenis hard oordelen als we er niet in slagen om vandaag het juiste pad te kiezen”.

    • Jules Seegers