Uitgelicht zaterdag

Valentino Rossi of Italy, steers his motorcycle during the first MotoGP free practice session of the Assen GP in Assen, northern Netherlands Thursday June 28, 2007. (AP Photo/Bas Czerwinski) AP

Film

Bamako (Abderrahmane Sissako, 2006, Mali/F). Sensuele en subtiele speelfilm met documentair hart over het verdriet van Afrika. Terwijl op een binnenplaats in de Malinese hoofdstad Bamako een tribunaal wordt gevoerd tegen de Afrikaanse schuldeisers – Wereldbank en IMF – zien we in de directe omgeving facetten van het dagelijks leven die door de internationale schuldenregelingen worden beïnvloed. Vrouwen zeulen met wastobbes, kinderen voetballen, mannen kletsen over het leven en in een achterkamer ligt een malariapatiënt te creperen. Canvas, 14.00-16.00u.

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Een der succesvolste Amerikaanse films aller tijden is een grootscheepse pastiche van de goedkope avonturenfilm uit de jaren dertig. Archeoloog Harrison Ford speurt in Egypte naar legendarische ark en is nazi-archeologen te slim af. BBC 1, 19.30-21.20u.

Kingdom of Heaven (Ridley Scott, 2005, VS/GB/E/D). Epos speelt zich af tijdens de Kruistochten. Kosten noch moeite zijn gespaard om de Middeleeuwen tot leven te laten komen. Orlando Bloom is een hoefsmid die aan het begin van de film zijn kind, vrouw en geloof is verloren en dan maar ten strijde trekt. RTL7, 20.00-22.45u.

Reprise (Joachim Trier, 2007, N). Innemende en overrompelende debuutfilm over twee vrienden met grote dromen. Ze vergelijken hun levens, waarbij hoofdpersoon Erik alle mogelijke varianten de revue laat passeren. Zo buitelen verschillende levenslopen van dezelfde personages over het scherm: een succesvol boek schrijven of gek worden, of literair doorbreken en daarna gek worden, enzovoorts. Won vele prijzen, waaronder die van de jongerenjury op het IFFR in 2007. Ned.2, 23.15-00.56u.

Informatief

A history of christianity. Tweede deel van zesluik. Vandaag over de opkomst van de kerk van Rome.Ned.2, 17.55-19.00u.

Shakespeare Uncovered: Derek Jacobi on Richard II. De Britse acteur kijkt terug op de rol die hij dertig jaar geleden speelde, helpt acteurs die het stuk nu in het Globetheater gaan spelen en legt uit waarom de politieke implicaties van Richard II Shakespeare het leven hadden kunnen kosten: in die dagen beraamde de graaf van Essex een aanslag op Elizabeth I. Hij spoorde Shakespeare aan het stuk op te voeren om daarmee de samenzweerders een hart onder de riem te steken.BBC 2, 00.20-01.20u.

Drama

The Hollow Crown: Richard II. Voor televisie verfilmde versie van het toneelstuk van Shakespeare waarin Richard II zijn oom vermoordt en zijn halfbroer verbant, maar later door diezelfde broer in de Tower wordt opgesloten. De film werd opgenomen in gebouwen en landschappen uit de veertiende eeuw. Met Ben Whishaw als Richard II, Rory Kinnear als Bollingbroke en Patrick Stewart als John of Gaunt. Dit is de eerste film uit een serie van vier naar de toneelstukken van Shakespeare over macht en ambitie. Hierna volgen Henry IV deel 1 en 2 en Henry V. BBC 2, 22.00-00.20u.

Radio

Nachtconcert. Imogen Cooper speelt de Préludes ‘Brouillards’; ‘La puerta del vino’; ‘La terrasse des audiences du clair de lune’ en ‘Les tierces alternées’ uit boek 2 van Debussy, de Pianosonate op. 31 nr. 2 van Beethoven en Nocturne op. 27 nr. 2 en Ballade nr. 4 in f op. 52 van Chopin. Het programma werd opgenomen bij een lunchconcert op 4 juli 2011 in de Wigmore Hall in Londen. Radio 4, 01.00-02.30u.