Trouw aan Hollandse Nieuwe

De importeur, grossier in Franse trouvaillewijnen van onberispelijke kwaliteit en onbesproken gedrag, is trots op zijn nieuwste aanwinst. ‘De aanhouder wint: na jarenlang nul op het rekest te hebben gekregen, hebben we nu de eerste allocatie van Vouette & Sorbée binnen! Eén cuvée om te beginnen, de rest volgt later. Supergave, intense, zeer complete, bio-dynamische

De importeur, grossier in Franse trouvaillewijnen van onberispelijke kwaliteit en onbesproken gedrag, is trots op zijn nieuwste aanwinst.

‘De aanhouder wint: na jarenlang nul op het rekest te hebben gekregen, hebben we nu de eerste allocatie van Vouette & Sorbée binnen! Eén cuvée om te beginnen, de rest volgt later. Supergave, intense, zeer complete, bio-dynamische Champagnes waar champagnofielen wereldwijd - vaak tevergeefs - naar zoeken.’


Laten we inderdaad alsjeblieft hopen dat er meer volgt. Veel meer, en vooral dan van deze Vouette & Sorbée Fidèle Extra Brut. Champagne van puur pinot noir (puurder dan puur zelfs, want ook nog eens bio-dynamisch), afkomstig van een wijngaard (Sorbée) van een oogstjaar (2009) en zéro dosage.

Mijn eerste notitie: bruisende manzanilla. Zilt, branding, jodium. Superieur en zuiver. Oostenwind. Winter aan de Noordzeekust. De kraag op. Zout op de bovenlip Aflikken.

Alle verordeningen rondom wat te drinken bij nieuwe haring degraderen naar opties. De koele Corenwijn? Kan. Een grafkoude wodka? Mogelijk. Een frisse manzanilla? Ja hoor.

Maar zou ik durven schrijven dat ik na het nipje ten behoeve van de proefnotities de rest van deze fles zéro dosage heb geledigd met een dubbele dosage Hollandse Nieuwe? Zonder uitjes. En niet in stukjes gesneden. Ofschoon een stokje erin geprikt met bovenin de Franse tricolore toepasselijk zou zijn geweest. Fidèle zwoer trouw aan onze Hollandse. Waarna ik van beide nog gelukkiger. Of krijg ik na een dergelijke ontboezeming last met de importeur en wil hij me niet meer beleveren?

    • Harold Hamersma