‘Syrische regeringstroepen doden dertig mensen bij begrafenis’

De foto, vrijgegeven door het Vrije Syrische Leger, toont de begrafenis die kort vandaag door het leger is aangevallen volgens de oppositie. Foto AP

Volgens Syrische oppositieleden heeft het leger van de Syrische president Bashar al-Assad een mortierbom tot ontploffing gebracht bij een begrafenisceremonie in de hoofdstad Damascus, waarbij dertig doden zijn gevallen.

Het betrof de begrafenis van een man die gisteren omkwam bij een vuurgevecht. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat het dodental waarschijnlijk nog verder oploopt gezien het hoge aantal zwaargewonden.

Eerder op de dag meldde persbureau AP al dat het regime de macht in wijken van Douma, een voorstad van Damascus weer van het Vrije Syrische Leger heeft overgenomen na tien dagen van hevige vuurgevechten waarbij tientallen doden zijn gevallen, en honderden gewond zijn geraakt.

Eergisteren heeft zich bij een regeringsgebouw in Damascus een zware ontploffing voorgedaan. Het zou om het Paleis van Justitie gaan.

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met autobommen in Damascus kwamen begin mei 55 mensen om het leven. De laatste maanden zijn de gevechten in hevigheid zo sterk toegenomen dat het geweld volgens de Verenigde Naties heviger is dan voor het staakt-het-vuren dat op initiatief van de VN werd ingesteld om het conflict tot een einde te brengen.

Overeenstemming over nationale eenheid in Zwitserland

Wereldleiders zijn vandaag samengekomen in Zwitserland om mogelijke aanpakken tegen het gewelddadige conflict in Syrië te bespreken. Hillary Clinton en diens Russische collega-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov waren aanwezig.

Alle aanwezigen bij het congres hebben ingestemd met het instellen van een nationale eenheid, die moet gaan toezien op verkiezingen en het schrijven van een nieuwe grondwet. Rusland ontkent dat het land instemt met de afzetting van president Assad.

    • Annemarie Coevert