SP verhoogt bijdrage ontwikkelingshulp - ‘opmerkelijk besluit’

Foto NRC / Maurice Boyer

De SP neemt in het verkiezingsprogramma op dat niet 0,7 maar 0,8 procent van het nationale inkomen moet worden besteed aan ontwikkelingshulp. Dat is vanmiddag besloten op het partijcongres, meldt politiek redacteur Herman Staal.

In zijn toespraak zei Emile Roemer, lijsttrekker van de partij hierover: “Ons verkiezingsprogramma is net wel wat duurder geworden.” Volgens Staal is dit besluit opmerkelijk, want het gaat hier om een bedrag van zeker een paar honderd miljoen euro:

“Het CPB moet het verkiezingsplan van de partij nu gaan doorrekenen, en het is wel spannend hoe dat uitpakt. De SP wil koste wat het kost zorgen dat de partij financieel degelijk blijft, om te laten zien dat socialisten goed met de economie omgaan.”

Verder meldt Staal, die bij het congres aanwezig is, dat de sfeer de hele dag erg goed is geweest onder de partijleden:

“Men is optimistisch. De enige spanning die voelbaar is komt door de vraag of de peilingen zo kunnen blijven tot aan de verkiezingen in september. Wat nu overheerst is een positief gevoel. De partij straalt duidelijk de stelling uit: het is nu onze beurt, wij nemen nu het stokje over.”

In zijn speech, waarmee het congres van de SP werd afgesloten, maakte Roemer duidelijk dat hij eigenlijk maar een politieke tegenstander heeft: Mark Rutte, die door Roemer wordt neergezet als het “knechtje van Merkel.” Wordt het liberaal, of wordt het sociaal? Dat is de vraag die Roemer bezighoudt, zo zegt hij: “Bij de liberalen worden ze niet voor niks erg nerveus.” Een persoonlijke aanval schuwt de SP-leider niet:

“Mark Rutte, ik heb wel met ’m te doen. Slapeloze nachten heeft hij, bij de gedachte dat de SP in het torentje zit. Mark, ik kan je geruststellen. Mocht de SP straks in het torentje zitten, dan komen de slaappillen gewoon terug in het basispakket!”

Speech Roemer

“We gaan op 12 september voor grootste partij van het land”, zei partijsecretaris Hans van Heijningen vanochtend al bij de presentatie van de kandidatenlijst op het congres in Den Bosch. Roemer heeft eerder verklaard dat hij premier wil worden als de SP de grootste wordt. In de peilingen gaat de SP nek aan nek met de VVD.

    • Annemarie Coevert