Bram van Ojik na stemming tweede op kandidatenlijst GroenLinks

Foto Hollandse Hoogte

Bram van Oijk staat na lijsttrekker Jolande Sap als tweede op de kandidatenlijst van GroenLinks, zo bleek vanmiddag na de stemming over de kandidatenlijst van de partij, het voornaamste element van het partijcongres.

Van Ojik, eerder al ook door de kandidatencommissie op de tweede plek gezet, kreeg vandaag nog stevige concurrentie: onder anderen campagneleider Jesse Klaver was “beschikbaar vanaf plek 2″, zoals hij het zelf eerder omschreef. Leden konden vanaf halverwege de middag hun stem over hen uitbrengen.

Tofik Dibi staat, nadat hij vorige maand niet werd verkozen tot lijsttrekker, op de tiende plek. Daarnaast werd voor het eerst door het congres afgeweken van een voorgestelde kandidaat door niet Niels van den Berghe maar Rik Grashoff op plek zes te zetten in de kandidatenlijst.

Sap mist leiderschap bij andere partijen

Jolande Sap mist bij andere politieke partijen leiderschap. De lijsttrekker van GroenLinks zei vandaag in haar speech op het partijcongres in Utrecht dat Nederland leiders nodig heeft met passie, moed en visie. “Zulk leiderschap mis ik bij andere partijen. Ook bij de PvdA en de SP”, zei Sap.

Sap won vorige maand met overmacht de strijd om het lijsttrekkerschap van Tofik Dibi. Die voerde campagne door te wijzen op zijn eigen tegendraadsheid en laakte de stijl van leidinggeven van Sap.

Ook premier Mark Rutte (VVD) werd bekritiseerd door Sap.

“Als het aan mij ligt stuurt Nederland Mark Rutte op 12 september naar huis. Ontslag op staande voet en zonder een bonus.”

Sap noemde verder een sterker Europa de enige weg uit de crisis:

“Onze economie is voor een groot deel afhankelijk van internationale handel. De PVV en de SP doen net alsof de EU een monster is dat onze soevereiniteit opeet. Dat is grote onzin. Ook wij willen een ander Europa, namelijk socialer en democratischer. Ja, we moeten onze soevereiniteit terugveroveren. Maar dan niet van Brussel, maar van de banken.”

    • Annemarie Coevert