Samsom wil eerlijkheid over EU: niet alle miljarden komen terug

Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat politici ‘het eerlijke verhaal’ moeten gaan vertellen over Europa. Nederland krijgt niet al het geleende geld terug, en zal macht moeten afstaan aan Brussel, zo zei Samsom vanmiddag in zijn toespraak op het PvdA-congres.

“Het echte verhaal is dat het nog wel even duurt voordat Europa echt uit de problemen is”, zei Samsom:

“Houd op met bezweren dat we ons geld allemaal terugkrijgen, Mark. Vertel geen sprookjes over de geldpers van de Europese Centrale Bank die alle problemen oplost, Emile. En verkoop geen illusies over de euroloze welvaart, Geert.”

Samsom zei dat ‘echte verhaal’ met overtuiging te willen uitdragen. “Omdat we vinden dat Europa weer een politiek project moet worden, geen boekhoudkundige exercitie. Omdat we een Europa willen dat niet door markten wordt gedomineerd.”

Samsom verweet het huidige, inmiddels demissionaire kabinet de werkloosheid te hebben laten oplopen:

“Twee jaar geleden hoorde Nederland nog bij de top van Europ wat betreft welvaart, werkloosheid en jeugdwerkloosheid en nu behoren we tot de middenmoot. De PvdA gaat daarentegen zorgen voor groei en banen.”

De PvdA wil verder de bruggen tussen verschillende groepen in de samenleving herstellen, zei Samsom.

“VVD en vooral CDA weten niet hoe snel ze de schandvlek van regeren met de PVV van zich af moeten wassen, maar ze kunnen niet wegduiken voor wat er kapot is gemaakt. De brug tussen bevolkingsgroepen is weggeslagen.”

Eerder vandaag meldde Samsom tegenover nu.nl al dat de eigen bijdrage aan de zorg een twistpunt is, geen breekpunt. Hij heeft hierover “verder ontwikkelde” ideeën dan SP-leider Emile Roemer die weigert in te stemmen met een verhoging van het eigen risico.

Kandidatenlijst ongewijzigd

Op het congres werd verder de PvdA-kandidatenlijst vastgesteld. Die blijft ongewijzigd ten opzichte van de conceptlijst. Na Samsom vormen Jetta Klijnsma, Ronald Plasterk en Tanja Jadnanansing de top van de lijst.

Verschillende laag geplaatste PvdA’ers deden een gooi naar een hogere plek. De Kamerleden Sjoera Dikkers (34 op conceptlijst) en Tjeerd van Dekken (35) wilden graag bij de eerste dertig, maar slaagden daar niet in.