Samsom: stijging eigen bijdrage onvermijdelijk, geen breekpunt

Diederik Samsom durft maatregelen te nemen waar de SP voor terugdeinst, zegt hij. Foto Hollandse Hoogte / Evert-Jan Daniels

Diederik Samsom vindt de eigen bijdrage aan de zorg een twistpunt, geen breekpunt. Hij heeft hierover “verder ontwikkelde” ideeën dan SP-leider Emile Roemer die weigert in te stemmen met een verhoging van het eigen risico.

In een interview met Nu.nl zei Roemer gisteren dat de eigen bijdrage een breekpunt vormt voor de SP. Vandaag heeft de nieuwssite een vraaggesprek met Samsoom, die zegt hierover verbaasd te zijn:

“We moeten geen breekpunten maken. Het is onvermijdelijk dat mensen meer gaan bijdragen in de zorg. Het is wel nodig dat eerlijk te doen. De rijken mogen iets meer bijdragen.”

‘Verder ontwikkeld dan de SP’

Op de vraag hoe de PvdA zich gaat onderscheiden van de SP antwoordt de lijsttrekker:

“Europese samenwerking is nodig en daar zijn maatregelen nodig die de SP niet durft te nemen of niet wil vertellen. En dat andere is: de kosten van sociale voorzieningen, zoals de zorg. Die kost bij elkaar 60 miljard. Die moet je wel verdienen en daar hebben we verder ontwikkelde ideeën dan de SP.”

Stef Blok kreeg er ook nog even van langs van de PvdA-leider. De VVD-fractievoorzitter zei onlangs dat het een illusie is om te denken dat je in een open handelsland de economie een oppepper kan geven.

“Het CBS bewijst het omgekeerde. Dit is echt een onzinnige uitspraak. 40 procent van het binnenlands product wordt door de overheid besteed. Dát je dat besteedt is van invloed en hóe je het besteedt is van invloed.”

De boodschap van Samsom blijft “groei en banen” om tegenwicht te bieden aan Mark Rutte. Vandaag houdt de PvdA een partijcongres.