Pas de deux op het dak

Actors John Travolta (L) starring as "Edna Turnblad" and Nikki Blonsky (R) starring as "Tracy Turnblad" in a scene from the new musical film 'Hairspray' in this undated publicity photograph. Featuring the unlikely trio of John Travolta as a woman, Michelle Pfeiffer as a racist and a chubby singer as its star, "Hairspray" debuts in movie theaters on Friday aiming to be a box office hit -- again. REUTERS/New Line Cinema/Handout (UNITED STATES). NO ARCHIVES. NO SALES.
Actors John Travolta (L) starring as "Edna Turnblad" and Nikki Blonsky (R) starring as "Tracy Turnblad" in a scene from the new musical film 'Hairspray' in this undated publicity photograph. Featuring the unlikely trio of John Travolta as a woman, Michelle Pfeiffer as a racist and a chubby singer as its star, "Hairspray" debuts in movie theaters on Friday aiming to be a box office hit -- again. REUTERS/New Line Cinema/Handout (UNITED STATES). NO ARCHIVES. NO SALES. REUTERS

Hairspray (Adam Shankman, 2007)Net 5, 20.30 – 22.40 uur

Sinds twee weken draait Adam Shankmans musicalfim Rock of Ages in de bioscoop, met veel rock uit de jaren tachtig. Hierin zingen twee oude rockers samen Can’t Fight This Feeling van Reo Speedwagon. Ze kijken elkaar diep in de ogen en realiseren zich dat hun kameraadschap verder gaat dan ze zelf beseften.

De scène doet denken aan een soortgelijke in het uitbundige Hairspray, de ook door Shankman geregisseerde musical waarin John Travolta in travestie de dikke moeder speelt van hoofdpersoon Tracy. Travolta en Christopher Walken – als zijn echtgenoot – doen een pas de deux op het dak van hun huis op de Cole Porter-pastiche You’re Timeless To Me, een ode aan hun weer opvlammende huwelijksgeluk.

De oorspronkelijke cultfilm van John Waters uit 1988 werd in 2002 bewerkt tot Broadwaymusical. Deze werd vijf jaar later weer omgevormd tot filmmusical, aangevuld met aanstekelijke nieuwe liedjes. Zo zingt diva Queen Latifah het aangrijpende Come So Far (Got So Far To Go), over de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig.

Net als in het origineel van John Waters speelt het verhaal zich af in het suffe Baltimore. Het is 1962 en R&B is dé muziek van de jeugd, die elke week trouw naar de Corny Collins Show kijken. Een muziekprogramma op televisie dat nog strikt gesegregeerd is. De muziek is zwart, de dansers zijn wit. Eén keer per maand is het ‘Negro day’, dan mag Motormouth Maybelle (Queen Latifah) swingend uitpakken. De als ‘mooi mollig’ omschreven Tracy probeert samen met haar vriendin deze segregatie ongedaan te maken

André Waardenburg

    • André Waardenburg