Palestijnse zege Unesco

Tot woede van Israël en de VS hebben de Verenigde Naties de Geboortekerk van Jezus in Betlehem vrijdag op de lijst van werelderfgoed gezet. De omstreden beslissing werd genomen op een zitting in het Russische Sint-Petersburg van een 21 leden tellende commissie van de werelderfgoedorganisatie Unesco. Israël en de VS hadden zich fel verzet tegen de Palestijnse spoedaanvraag voor de kerk, in de zesde eeuw gebouwd, op de plek waar volgens christenen Jezus werd geboren. Volgens hen was de aanvraag politiek gemotiveerd, en was zij niet gestoeld op culturele urgentie.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrijdag dat Unesco zich met haar onverwachte besluit heeft omgevormd tot „een theater van het absurde”. De Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco in Parijs, David Killion, zei dat de VS „diep teleurgesteld” zijn. De VS noch Israël hadden een vertegenwoordiger in de commissie die oordeelde over de aanvraag.

Het besluit van Unesco is een diplomatieke opsteker voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas in zijn strijd om erkenning voor de Palestijnse staat. Vorig jaar oktober oktober trad de Palestijnse staat toe tot Unesco. (AP)