Over de haag

CDA transparanter...

Het CDA heeft alsnog het licht van de transparantie gezien. Deed de partij vorig jaar nog geheimzinnig over een donatie van een ton door een onderneming „die adviseert over fusies, overnames en corporate finance”, dit jaar is de partij opener. Voor het eerst noemt het CDA in zijn haar jaarrekening de namen van donateurs die in 2011 meer dan 1.500 euro overmaakten. Met de openheid, zegt de partijwoordvoerder, loopt de partij vooruit op nieuwe wetgeving.

...en toont gulle gever

Een spannend lijstje is het overigens niet geworden. Een erfenis van N. Francke van 37.500 euro valt op door de hoogte van het bedrag. Interessanter is wat eronder staat, onder het kopje Specifieke ledenbijdragen. Daar staat één naam: R.F.M. Lubbers. Inderdaad, de oud-premier. Het CDA-lid te Rotterdam verhoogde in 2011 zijn contributie eigenhandig tot een bedrag van 5.000 euro. Hoog genoeg om apart te vermelden in de jaarrekening. Lubbers zelf zegt: „Ik dacht vorig jaar: kom, laat ik wat meer aan liefdadigheid doen. Daarom heb ik mijn bijdrage aan de partij en een aantal andere instellingen eenmalig verhoogd.”

Arib hamert af

Een verzoek van PvdA-Kamerlid Ed Groot, donderdag aan de Tweede Kamer: of er een debat kon komen over de sterfgevallen in het katholieke tehuis Sint Joseph in Heel. Het verzoek deed Groot namens zijn partijgenoot Khadija Arib, die verhinderd was wegens andere verplichtingen. De andere partijen wilden wachten tot na de zomer. Dus concludeerde de plaatvervangend voorzitter: „Mevrouw Arib heeft geen steun voor een debat, mijnheer Groot.” Wie die voorzitter was? Khadija Arib.

Arib bijt van zich af

Vrijdag eindigde het in een fittie. Madeleine van Toorenburg (CDA) twitterde dat Arib „een lijkenmentaliteit” heeft, omdat ze politiek wilde bedrijven met de sterfgevallen. „Je gaat echt te ver”, aldus de CDA’er. Dat kwam dus niet meer goed. „Wie voor openheid pleit over misstanden binnen de RK doet aan lijkenmentaliteit volgens jou. Dat is pas kamerlid onwaardig”, reageerde Arib.

Gratis bestaat niet

De Jonge Democraten gaan vandaag bij gebrek aan D66-congres op bezoek bij de SP in Den Bosch. Ze willen de leden aldaar duidelijk maken dat al die mooie plannen als gratis musea en gratis zorg aan huis te veel geld kost. „Gratis bestaat niet”, aldus voorzitter Nikie van Thiel. De jongeren kennen de campagnewetten: zoek een tegenstander zodat je jezelf kunt profileren. Er is echter nog een wet: zet de ander niet in de schijnwerper.