Oud-premier Shamir van Israël overleden

Shamir in 1987 tijdens een persconferentie in Chicago. Foto AFP

De voormalig premier van Israël Yitzhak Shamir is overleden. Hij overleed vandaag op 96-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Herzliya, zo schrijft persbureau AP.

Shamir was in totaal zeven jaar premier van Israël, van 1983 tot 1984 en van 1986 tot 1992. Shamir werkte voor zijn politieke carrière jarenlang bij de geheime dienst in Israël. Daarna was hij onder meer voorzitter van het parlement en minister van Buitenlandse Zaken.

In 1983 was hij de opvolger van Manehem Begin als minister-president in de nasleep van de Israëlische invasie op Libanon. Zijn periode als premier werd onder meer gekenmerkt door de Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting en de Golfoorlog in 1991, toen Irak 39 raketten op Israël vuurde. Shamir sloeg vervolgens niet terug.

Sinds enkele jaren woonde Shamir in een verpleeghuis. Er is nog geen datum voor de uitvaart bekend.

    • Annemarie Coevert