Ortega definitief niet op lijst CU, duidelijke uitslag stemming op congres

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is er niet in geslaagd een plaats te veroveren op de kandidatenlijst van haar partij. Een motie om haar alsnog een plaats te geven kreeg vanmiddag op het ChristenUnie-congres geen meerderheid.

Onze verslaggeefster ter plaatse Geertje Tuenter weet te melden dat maar liefst 223 stemmen tegen een terugkeer op de lijst van Orteg-Martijn werden uitgebracht. Er werd 38 keer voor gestemd, zo’n 15 procent van alle stemmen.

De politica van Curaçaose komaf zit sinds 2006 in de Tweede Kamer en wilde graag door, maar haar naam stond niet op de kandidatenlijst die de partij eerder deze maand publiceerde. Enkele afdelingen van de ChristenUnie hadden een motie ingediend waarin stond dat Ortega-Martijn alsnog een verkiesbare plaats moest krijgen, maar die haalde het niet.

Het congres bracht ook verder geen veranderingen aan in de kandidatenlijst. Achter lijsttrekker Arie Slob staan de Kamerleden Joël Voordewind op de tweede plaats en Carola Schouten op drie.

    • Jules Seegers