Opnieuw tientallen doden in Syrië, topoverleg in Genève begonnen

Protest tegen Assad gisteren in Idlib. Foto Reuters / Shaam News

De belegering van Douma, een voorstad van Damascus, heeft de afgelopen tien dagen tientallen levens geëist. Er zijn honderden gewonden gevallen en er is sprake van een humanitaire crisis. Maar, het regeringsleger heeft Douma nu wel heroverd op de opstandelingen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag gezegd.

De belegering van Douma is een van de zwaarste aanvallen op de voorstad sinds het uitbreken van de opstand tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad, zo meldt AP. Dagelijks wordt Douma beschoten en er is een gebrek aan voedsel en water. Bovendien zitten de inwoners zonder stroom.

Militairen van het regeringsleger hebben de touwtjes in Damascus stevig in handen, maar leveren in de voorsteden en de nederzettingen in de omgeving een felle strijd met de rebellen.

Sleutel ligt bij de Russen

Bij gevechten vandaag in Deir al-Zor, Homs, Idlib en rondom de hoofdstad Damascus zijn volgens Reuters ook weer minstens zestien doden gevallen. Ondertussen zijn in Genève de gesprekken begonnen tussen Rusland, de Verenigde Staten en andere grote landen om tot een politieke oplossing te komen voor de crisis in Syrië.

China, Groot-Brittannië, Frankrijk schuiven ook aan. alsmede gezanten uit Europa, het Midden-Oosten en Arabische landen. Het is mogelijk de laatste poging om Rusland te overtuigen het bondgenootschap met Syrië te laten varen en te komen tot een politieke oplossing.

    • Jules Seegers