Twaalf doden en miljoenen zonder stroom na noodweer in VS

Elektriciteitskabels zijn gesneuveld tijdens het noodweer van vannacht in het noordoosten van Amerika. Foto AFP/Win McNamee

Zeker twaalf mensen zijn overleden als het gevolg van zwaar noodweer dat afgelopen nacht, lokale tijd, het noordoosten van de Verenigde Staten teisterde. Zo’n drie miljoen mensen hebben de hele nacht zonder stroom gezeten, meldt persbureau AP.

Dat aantal is inmiddels teruggebracht naar enkele honderdduizenden. In de staat Virginia kwamen zes mensen om het leven, onder wie een 90-jarige vrouw. De vrouw lag in haar bed toen een boom omwaaide en op haar huis terechtkwam.

In de staat New Jersey kwamen twee neefjes om toen hun tentje werd verpletterd door een omgewaaide boom. Een man in de staat Maryland werd gedood toen zijn auto werd getroffen door een ontwortelde boom. Hoeveel gewonden er zijn gevallen is nog niet gemeld.

Van de staat Indiana tot aan de Atlantische Kust kwamen bijna twee miljoen mensen zonder stroom te zitten. Vandaag hebben honderdduizenden mensen nog steeds geen stroom, en dus ook geen airconditioning, terwijl de temperatuur tot recordhoogte steeg.

De verwachting is dat de stroomstoring enkele dagen aanhoudt. Gisteren bereikte het kwik in Washington DC veertig graden Celsius. Daarmee sneuvelde het vorige record uit 1934 toen de thermometer bleef steken op 38 graden Celsius.

    • Annemarie Coevert