Morsi beëdigd door Opperste Hof en nu officieel president van Egypte

Egyptenaren in een typisch koffiehuis in Kairo bekijken de beëdiging van Morsi op de televisie. Foto AFP / Muhamed Khaled

De conservatieve Mohammed Morsi is vandaag door het Opperste Constitutionele Hof officieel beëdigd als president van Egypte. Morsi werd door het afleggen van de eed het vijfde staatshoofd sinds ongeveer zestig jaar geleden de monarchie omver werd geworpen.

Morsi beloofde een “nieuw Egypte”:

“We streven naar een beter morgen, een nieuw Egypte en een tweede republiek. Vandaag heeft het Egyptische volk de basis gelegd voor een nieuw leven - absolute vrijheid, een ware democratie en stabiliteit.”

Morsi werd afgelopen zondag tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen, maar voordien had de Opperste Raad van de Strijdkrachten de bevoegdheden van de nieuwe president al ingeperkt. Het door islamisten gedomineerde parlement werd ontbonden en de militaire raad richtte een nieuwe Nationale Defensieraad op die verantwoordelijk werd voor militaire en veiligheidsaangelegenheden.

‘Macht van het volk boven alles’

Gisteren zwoer Morsi in een felle toespraak dat de macht van het volk boven alles gaat en dat niemand bevoegdheden bij de president kan weghalen. “Iedereen hoort mij nu. De regering, het leger en de politie: geen macht boven deze macht”, zei hij tegen zijn aanhangers. “Jullie zijn het gezag en de legitimiteit die door geen ander wordt geëvenaard. Jullie zijn de bron van legitimiteit en iedereen die door een andere wordt beschermd zal verliezen.”

Dat Morsi desalniettemin instemde het afleggen van de eed voor de rechters van het Opperste Constitutionele Hof, in plaats van voor het parlement, zoals gebruikelijk is, is een teken dat hij toch buigt voor de wil van de generaals. De machtsstrijd tussen het leger en Morsi is dus nog lang niet gestreden.

    • Jules Seegers