Markten reageren positief op afspraken

De financiële markten hebben positief gereageerd op het akkoord van de leiders van de eurozone waarbij een stap is gezet naar verdere integratie.

Vooral de koersen van de banken ging stevig omhoog nadat de eerste stappen zijn gezet richting een bankunie. In Amsterdam steeg de koers van ING met 9,3 procent. In Parijs wonnen Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas 9 tot 10 procent. Deutsche Bank en Commerzbank werden in Frankfurt 6 procent hoger gewaardeerd.

De bestaande euro-noodfondsen EFSF en ESM mogen, volgens het akkoord, staatsobligaties kopen van landen die hoge rentes betalen op hun staatsschuld, zoals Italië en Spanje. Dit moet de rente drukken, en dat gebeurde ook.

Het rendement op 10-jarige Spaanse leningen zakte van 7 naar 6,3 procent. De rente op vergelijkbare Italiaanse leningen ging van 6,3 naar 5,8 procent. De rentestanden van Italië en Spanje – de derde en vierde economie van de eurozone – stegen de afgelopen weken gestaag. De Spaanse rente bereikte met een percentage boven de 7 een onhoudbaar niveau.

De waarde van de euro ging flink omhoog ten opzichte van de dollar. De munt werd vrijdagmiddag voor 1,27 dollar verhandeld, tegen 1,24 dollar op donderdag.

De Europese aandelenindex FTSE Eurofirst 300 steeg met 2,6 procent. In Italië en Spanje stegen de aandelenkoersen met 6,6 en 5,7 procent. In Nederland boekte de AEX-index een winst van 3,4 procent. De Dow Jones won in New York 2,2 procent, de S&P 500 steeg 2,5, de technologie-index Nasdaq sloot 3,0 procent hoger. De prijs van een vat olie (Brent) steeg met 6,7 procent tot 97,50 dollar.