Mario Monti redt Italiaanse economie

Angela Merkel had al een kaartje, maar Mario Monti gaat naar de finale van het Europees kampioenschap voetbal. Met dank aan de goals van die andere Mario, de Italiaanse spits Mario Balotelli. Tijdens de bijeenkomst van Europese leiders in Brussel begonnen de echte onderhandelingen na de door Italië met 2-1 gewonnen halve finale. Mario Monti eiste een deal, iets om de Italiaanse kiezers die gebukt gaan onder de gevolgen van Monti’s hervormingsbeleid tevreden te stellen. Monti won van Merkel na nog eens vijf uur onderhandelen. Merkel stemde in met een plan dat het mogelijk maakt dat obligaties van noodlijdende Europese landen worden opgekocht door het Europese noodfonds ESM. De gevolgen van de winst van Monti werden gisteren zichtbaar op de obligatiemarkt. De Italiaanse tienjaarsrente daalde 40 basispunten. Overigens profiteerde ook de tegenstander van Italië in de finale. De Spaanse rente daalde met 60 basispunten.

... en dalers

Maar schandaal bedreigt top Brits Barclays

Sinds gisteren weet ook iedere Brit waar de letters Libor voor staan. De Londen Interbank Offered Rate een rentetarief dat banken elkaar onderling in rekening brengen, staat centraal in een schandaal dat de Londense City op zijn grondvesten doet schudden. Handelaren van een aantal grote banken in Engeland hebben het rentetarief gemanipuleerd. En dat ging niet om klein bier. Aan het Libor-tarief zit een markt van 350.000 miljard dollar (ja, u leest het goed: drie-honderd-vijftig-duizend miljard dollar) vast aan onder andere consumentenleningen. Barclays heeft het schandaal opgebiecht en incasseerde donderdag een boete van 363 miljoen euro voor de rol van de bank in het schandaal. Ook andere banken, waaronder de Royal Bank of Scotland en Lloyds, hangt een boete boven het hoofd. Bob Diamond, de baas van Barclays, moet vrezen voor zijn baan. En met hem vele andere topbankiers.