Mario Monti redt Italiaanse economie

None

Angela Merkel had al een kaartje, maar Mario Monti gaat naar de finale van het Europees kampioenschap voetbal. Met dank aan de goals van die andere Mario, de Italiaanse spits Mario Balotelli. Tijdens de bijeenkomst van Europese leiders in Brussel begonnen de echte onderhandelingen na de door Italië met 2-1 gewonnen halve finale. Mario Monti eiste een deal, iets om de Italiaanse kiezers die gebukt gaan onder de gevolgen van Monti’s hervormingsbeleid tevreden te stellen. Monti won van Merkel na nog eens vijf uur onderhandelen. Merkel stemde in met een plan dat het mogelijk maakt dat obligaties van noodlijdende Europese landen worden opgekocht door het Europese noodfonds ESM. De gevolgen van de winst van Monti werden gisteren zichtbaar op de obligatiemarkt. De Italiaanse tienjaarsrente daalde 40 basispunten. Overigens profiteerde ook de tegenstander van Italië in de finale. De Spaanse rente daalde met 60 basispunten.