Maar schandaal bedreigt top Brits Barclays

Sinds gisteren weet ook iedere Brit waar de letters Libor voor staan. De Londen Interbank Offered Rate een rentetarief dat banken elkaar onderling in rekening brengen, staat centraal in een schandaal dat de Londense City op zijn grondvesten doet schudden. Handelaren van een aantal grote banken in Engeland hebben het rentetarief gemanipuleerd. En dat ging niet om klein bier. Aan het Libor-tarief zit een markt van 350.000 miljard dollar (ja, u leest het goed: drie-honderd-vijftig-duizend miljard dollar) vast aan onder andere consumentenleningen. Barclays heeft het schandaal opgebiecht en incasseerde donderdag een boete van 363 miljoen euro voor de rol van de bank in het schandaal. Ook andere banken, waaronder de Royal Bank of Scotland en Lloyds, hangt een boete boven het hoofd. Bob Diamond, de baas van Barclays, moet vrezen voor zijn baan. En met hem vele andere topbankiers.