Kortkolom buitenland

Hulpverleners

Noorse hulpverleners ontvoerd in Kenia

Nairobi. Vier hulpverleners van de Noorse Vluchtelingenraad zijn vrijdag ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in Kenia, vlak bij de Somalische grens. Ze reden in een konvooi door het vluchtelingenkamp Dadaab, toen ze werden aangevallen door Somalische militanten. Een Keniaanse chauffeur werd gedood. Dadaab is met bijna een half miljoen Somaliërs het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Na een serie ontvoeringen vorig jaar hebben veel hulporganisaties hun werk in het kamp gestaakt. (AP, BBC)

Fraude

Peter Madoff, broer van, erkent schuld

New York. Peter Madoff, de broer van de Amerikaanse fraudeur Bernard Madoff, heeft zichzelf vrijdag voor een rechtbank in New York schuldig verklaard aan het plegen van fraude. Peter Madoff bekleedde een hoge functie binnen het bedrijf van zijn broer en was betrokken bij belastingfraude en vervalsen van documenten. Bernard Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar cel wegens het verduisteren van miljarden dollars van beleggers en opgesloten in een gevangenis in North-Dakota. „Ik bied de mensen en mijn gezin mijn verontschuldigingen aan”, aldus Peter Madoff, die tien jaar cel krijgt. In ruil voor zijn schuldbekentenis zou de openbaar aanklager tegen Madoff geen hogere celstraf eisen dan tien jaar. (Reuters)