Komst gezant VS van de baan

De beoogd Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, heeft op het laatste moment zijn nominatie teruggetrokken, een diplomatiek zeer ongebruikelijke stap .

Broas is een belangrijke geldschieter van president Obama. Zijn voordracht werd twee weken geleden door een Senaatscommissie goedgekeurd. Het Witte Huis meldt nu dat de voordracht Broas is „ingetrokken”. Broas zelf laat weten dat hij zélf de beslissing heeft genomen – „ om persoonlijke redenen.”

Het komt zelden voor dat een beoogde gezant zich na goedkeuring door de Senaat terugtrekt. De Nederlandse ambassade in Washington werd donderdag op de hoogte gebracht door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en werd verrast door het nieuws.

In een zitting voor de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken zei Broas eerder deze maand nog: „Toen president Obama me vroeg ambassadeur in Nederland te worden, het land van de voorouders van mijn vader, hoorde ik in mijn bevestiging bijna de echo van mijn ouders .”

Broas is advocaat en hij heeft volgens Amerikaanse media circa een half miljoen dollar binnengehaald voor de president en de Democratische partij. De laatste keer dat de nominatie van een beoogd Amerikaanse ambassadeur in Nederland werd ingetrokken, was in 1992. Toen wilde president George Bush sr. zakenman Donald Alexander benoemen, zes weken nadat die een donatie van 100.000 dollar aan de Republikeinse partijkas had gedaan. Democraten in de Senaat blokkeerden de benoeming. De blokkade volgde op onthullingen over collaboratie van zijn Nederlandse vader inde oorlog.

Onlangs sneuvelde de nominatie van de beoogd ambassadeur in Irak, Brett McGurk, na publicaties over een relatie met een journalist.