Knock, knock, even afkloppen

De Duitse profwielrenner Andreas Klier bleef vorig jaar als door een wonder een valpartij bespaard, toen de spiegel van een automobilist bij de training zijn stuur raakte. De coureur van Garmin had opeens dringend behoefte aan een stuk hout. Om op af te kloppen.

Klier moest diezelfde avond lang nadenken over het voorval. Afkloppen doe je als vanzelfsprekend op hout, niet op lichtgewicht carbon. Maar hoe doe je dat tijdens een koers?

Al snel had hij de oplossing. Samen met zijn goede vriend Servais Knaven – tegenwoordig ploegleider bij Team Sky – ontwikkelde hij MyKnoaky, afgeleid van het Engelse knock on wood. Het drie centimeter lange pijlvormige stukje eikenhout is eenvoudig te monteren aan het frame of op de helm. Je kunt het gebruiken om er op alle mogelijke momenten ongeluk mee af te wenden, door er een fijn tikje op te geven.

Klier en Knaven deelden tijdens Parijs-Nice wat exemplaren uit aan collega’s, en MyKnoaky was direct een hit in het peloton. Onder meer Tom Boonen, Andre Greipel en Roman Kreuziger laten zich graag verleiden tot deze vorm van bijgeloof. „Want het blijft voor de meeste renners een ritueel waar ze erg aan vasthouden”, zegt Knaven. „Het is wel bizar om te zien dat de afkloptraditie eigenlijk over de hele wereld bekend is.”

Zelf draagt de oud-winnaar van Parijs-Roubaix zijn houtje áltijd in de broekzak. „Ik vind het fijn dat ik kan afkloppen als ik daar behoefte aan heb.”

Wie de MyKnoaky aanschaft op internet (à 5,95 euro), denkt naast het eigen (on)geluk ook een beetje aan de wereld. Voor ieder aangekocht houtje zal een stichting een boom aanplanten.

Jens Pauw

    • Jens Pauw