Klare taal SP: de grootste worden, regeren en de premier leveren

De SP wil bij de verkiezingen op 12 september de grootste partij in de Tweede Kamer worden. “En dat is nog niet alles: wij gaan daarna ook de regering in als het aan ons ligt, en we gaan dan een mooi begin maken met een nieuw Nederland.”

Altijd lachen met Roemer, maar ondertussen is hij een serieuze speler in het verkiezingsspel geworden. Foto NRC / Joyce van Belkom

De SP wil bij de verkiezingen op 12 september de grootste partij in de Tweede Kamer worden. “En dat is nog niet alles: wij gaan daarna ook de regering in als het aan ons ligt, en we gaan dan een mooi begin maken met een nieuw Nederland.”

“We gaan op 12 september voor grootste partij van het land”, zei partijsecretaris Hans van Heijningen vanochtend bij de presentatie van de kandidatenlijst op het congres in Den Bosch. Partijleider Emile Roemer heeft eerder verklaard dat hij premier wil worden als de SP de grootste wordt. In de peilingen gaat de SP nek aan nek met de VVD.

‘Sproeien om te groeien, natuurlijk’

Herman Staal van de Haagse redactie bij NRC meldt dat de stemming op het congres opperbest is. De leden geloven er helemaal in: de SP wordt de grootste van het land. “We staan al zo lang goed in de peilingen dat het echt een trend is”, zei Loes van Ree, actief SP-lid in de regio Alphen aan de Rijn.

Scheidend Kamerlid Ewout Irrgang zei aan het begin van de middag dat het voor de SP historische verkiezingen gaan worden.

“Voor het eerst in de geschiedenis hebben we de kans om de grootste van Nederland te worden. En de kans op regeringsdeelname is groter dan ooit. Maar we daarvoor doen we het niet. We doen het om een beter land te worden, in plaats van een slechter land.”

Hij haalde daarop meteen uit naar de VVD. “Rutte zei dat je moet snoeien om te groeien, maar je moet natuurlijk sproeien om te groeien.” Irrgang, lid van de programcommissie, legde vervolgens de leden wel uit dat de meeste amendementen zijn afgewezen omdat die voorstellen te duur zijn. Ook wil de partijtop zich niet vastpinnen op een vaste AOW-leeftijd van 65 jaar na 2020. Daarover zou later vanmiddag worden gestemd.

Marijnissen afwezig

De SP stelt op het congres de kandidatenlijst vast. Alle kandidaten hebben zich gecommitteerd aan de zogeheten afdrachtregeling, zei Van Heijningen. De SP eist van alle SP-politici dat zij een groot deel van hun salaris bij de partij inleveren.

Ook bespreekt de SP het verkiezingsprogramma. Het congres wordt afgesloten met een toespraak van Roemer. Partijvoorzitter Jan Marijnissen is niet bij het congres in verband met zijn gezondheid. Op het vorige congres, begin deze maand, werd hij onwel als gevolg van hartproblemen. In een boodschap aan het liet hij vandaag weten dat hij is gestopt met roken en verwacht snel weer aan het werk te kunnen.

    • Jules Seegers