‘Juridische noodgreep Joran mist elke grond en is vrijwel kansloos’

Een “buitengewoon verzoek tot herziening” van het proces tegen Joran van der Sloot mist elke grond. De Peruaanse strafrechtexpert Giovanna Gismondi zegt dat de juridische noodgreep vrijwel kansloos is. De advocaat van de Nederlander, Maximo Altez, kondigde deze week aan het verzoek in te dienen.

Van der Sloot in de Lurigancho gevangenis in Lima, tijdens zijn hoorzitting voor het proces rondom de moord op Flores. Foto AFP / Ernesto Benavides

Een “buitengewoon verzoek tot herziening” van het proces tegen Joran van der Sloot mist elke grond. De Peruaanse strafrechtexpert Giovanna Gismondi zegt dat de juridische noodgreep vrijwel kansloos is. De advocaat van de Nederlander, Maximo Altez, kondigde deze week aan het verzoek in te dienen.

Omdat de zaak al bij de hoogste rechtbank in Peru heeft gediend komt hij volgens Gismondi eigenlijk al niet meer in aanmerking voor herziening, zo weet Novum Nieuws. Alleen als een rechter een wet foutief heeft geïnterpreteerd of als er nieuw bewijs is dat de dader onschuldig is, kan de zaak worden heropend. Ook kan om herziening worden gevraagd als een rechter betrokken blijkt bij illegale activiteiten.

Van geen van deze uitzonderingsituaties is volgens Gismondi sprake. Altez voert nu aan dat Van der Sloot onder invloed van drank en drugs was toen hij de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010 om het leven bracht. Ook zou zijn voormalige advocaat de Nederlander hebben misleid door te stellen dat hij maximaal vijftien jaar cel zou krijgen bij een schuldbekentenis. Ondanks de bekentenis kreeg hij 28 jaar.

Er loopt ook nog een hoger beroep in de moordzaak. Dat moet eerst worden afgewacht voordat de advocaat van Van der Sloot om herziening vraagt.