Ja echt, deze man is de grote Tourfavoriet

Bradley Wiggins van Sky, groot favoriet voor de eindoverwinning in de Tour die vandaag van start gaat. Foto AFP / Pascal Pavani Bradley Wiggins van Sky, groot favoriet voor de eindoverwinning in de Tour die vandaag van start gaat. Foto AFP / Pascal Pavani

Vandaag gaat de Tour van start. Nu Contador en Andy Schleck niet aan de start staan en de winnaar van vorig jaar, Evans, vooralsnog een matig seizoen kent, is de favorietenrol plotseling weggelegd voor een voormalige baanrenner die nu ook kan klimmen.

Zijn naam is Bradley Wiggins, 32 jaar oud. En hij heeft de favorietenrol bij de belangrijke wielerwedstrijd ter wereld, die vandaag van start gaat in Luik, niet alleen maar omdat hij als eenoog koning in het land der blinden zou zijn. Nee, de in Gent geboren Brit lijkt sterker dan ooit.

Drie redenen waarom Wiggins favoriet is, waarmee we en passant de belangrijkste factoren van de Tour de France van 2012 laten langskomen:

1) Het parcours: veel tijdritkilometers, geen Alpe d’Huez of Mont Ventoux

De Tour van 2012 bevat negen vlakke ritten, vier ‘overgangsritten’, vier gematigde bergetappes (waarvan één met aankomst bergop) en vijf échte bergetappes (waarvan twee met aankomst bergop). Er is een proloog, twee individuele tijdritten en twee rustdagen. Een ploegentijdrit is er dit jaar niet.

Toen het routeschema in oktober gepresenteerd werd, zei Tourdirecteur Prudhomme nog dat de bergetappes zo gepland zijn dat klimmers er een gat op de tijdritspecialisten moeten kunnen slaan. Maar is dat wel zo? Beruchte Tourcols als de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux ontbreken en het aantal tijdritkilometers is juist hoger dan voorgaande jaren: 101,5.

Sportredacteur van NRC Maarten Scholten schreef gisteren in de krant waarom dat Wiggins op z’n ranke lijf geschreven is:

“Als achtervolger op de baan was Wiggins niet anders gewend dan hard rijden tegen de klok. En in de Dauphiné verpulverde hij eerder deze maand de concurrentie in een lange tijdrit. Sinds hij zeven kilo afviel in 2009 kan hij klimmen ook. De bergritten ogen deze Tour minder zwaar, met minder aankomsten bergop en het ontbreken van gekende scherprechters als Alpe d’Huez, Mont Ventoux of Luz Ardiden. Wie moet hem eraf rijden?”

Goed, laten we niet op de zaken vooruitlopen. Voordat we over precies een week voor het eerst de Alpen zien opdoemen, liggen er eerst nog heel wat vlakke kilometers. Cavendish zal vooral de tweede en de vijfde etappe (maandag en donderdag) op het oog hebben. Die van dinsdag is interessant omdat hij eindigt met 700 meter bergop sprinten. Vooral Gilbert en Valverde zullen zich daar al op verheugen.

In de bergen zijn etappe 11 en 16 belangrijk. In elf eindigt het bergop, in zestien worden de Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde overgestoken. De tijdritten zijn op 9 juli en op de 21e, op de voorlaatste dag. Als de Tour voor die dag nog niet is beslist, gebeurt het die dag. En als de Tour voor die dag nog niet beslist is, zijn de kansen van Wiggins des te groter.

2) De ploegen: Wiggins heeft medeklimmers én topsprinters om zich heen

Naast Wiggins heeft Sky ook Chris Froome, Michael Rogers, Richie Porte en Kanstantsin Sivtsov in huis; jongens die er ook wat van kunnen in de bergen. En dan rijdt de beste sprinter van het moment, Cavendish, ook nog eens in het zwart-blauw van de Britse ploeg, net als het toptalent Edvald Boasson Hagen.

Scholten over de andere ploegen waar we op moeten letten:

“Ook andere Angelsaksische teams ogen sterk. Het Amerikaanse BMC schuift Cadel Evans (35) naar voren voor de eindzege. Al toonde de winnaar van vorig jaar, net als Wiggins een sterke tijdrijder, dit seizoen nog niet zijn beste vorm. Garmin komt aan de start met de verrassende Girowinnaar Ryder Hesjedal.”

Een overzicht van alle ploegen, hun renners en de rugnummers vind je hier.

3) Wie zijn de andere favorieten eigenlijk?

Ook Evans is dus kanshebber, de winnaar van de Tour van 2011. De Australiër is geen renner die demarreert, de concurrentie gek maakt met tempowisselingen. Maar je moet heel wat doen om hem eraf te rijden en tijdrijden kan hij ook.

Verder is de spoeling dun. Hesjedal dus, want die won de Giro en kan net als Wiggins en Evans prima tijdrijden. Maar met de Giro in de benen is het afwachten wat er nog over is van zijn wil om een berg op te rijden. Daarnaast: Vincenzo Nibali van Liquigas, Denis Menchov van Katusha, Jurgen van den Broeck van Lotto-Belisol. En kan Andy’s broer Fränk nog potten breken?

Rabobank verdeelt de kansen over verschillende sterke Nederlandse klimmers, schreef Scholten:

“[Dit jaar] doet de bankiersploeg aan risicospreiding, met drie jonge en sterke ronderenners: Gesink (vijfde in de Tour 2010), Bauke Mollema (vierde in de Vuelta 2011) en Steven Kruijswijk (achtste in de Giro 2011).”

Maar eerst vandaag de proloog:

Zonder Contador en Schleck blijft er dit jaar een minder sterk deelnemersveld over, maar dat betekent niet dat het ook automatisch minder leuk wordt. Vanaf vandaag, drie weken lang: de Tour. Om 14:40 begint de NOS met het uitzenden van de eerste Tourkilometers van 2012.

    • Peter Zantingh