Het is Super Saturday. Waar kunnen we vuurwerk verwachten?

Het is Super Saturday: PvdA, SP, CDA, GroenLinks en ChristenUnie houden hun verkiezingscongres. (Wordle.net)

Duizenden leden van politieke partijen komen vandaag samen. PvdA, SP, CDA, GroenLinks én ChristenUnie houden hun verkiezingscongres. Wat kunnen we verwachten op deze Super Saturday?

Politici noemen het Super Saturday, maar eigenlijk zijn het drie dagen van partijcongressen. Vandaag en morgen komen zes partijen bijeen wegens de verkiezingen.

Het CDA is de enige partij waarvan het (tweedaagse) congres gistermiddag al begonnen is. Morgen komt de Partij voor de Dieren bijeen en het is voor het eerst dat media mogen meekijken.

De leden van de partijen mogen zich uitspreken over de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen – wie staat op welke plek – en ze mogen de partijprogramma’s aanpassen. Dat gaat met behulp van amendementen die de afgelopen dagen zijn ingediend door leden in heel het land, onder wie de G500-jongeren die via de congressen het politieke landschap proberen te veranderen. In totaal worden dit weekend ruim vierduizend amendementen besproken.

CDA is weer blij met zichzelf en wil dat uitstralen

Een woordwolk van het concept-verkiezingsprogramma van het CDA (Wordle.net)Een woordwolk van het concept-verkiezingsprogramma van het CDA (Wordle.net)

Waar wordt het CDA-congres gehouden? In DeFabrique in Utrecht (Westkanaaldijk 7)

Valt er vuurwerk te verwachten?

Volgens Freek Staps, plaatsvervangend chef van de Haagse redactie, wordt het belangrijkste punt de onzichtbaarheid van het CDA en het gebrek aan aandacht.

“De partij is weer blij met zichzelf en er zijn geen felle onderlinge discussies meer en dat is lange tijd anders geweest. Voor het CDA is het belangrijk dat dat breder wordt opgepakt. De afgelopen weken laat Buma zich al duidelijker horen, onder meer in het debat over Europa. Tot nu toe heeft dat echter nog niet geleid tot een betere stand in de peilingen. Onbekend maakt onbemind.”

Ook wordt de toespraak van Verhagen een belangrijk onderdeel, zegt Staps die het congres volgt.

“Die toespraak ligt gevoelig, omdat hij toch degene is die de verantwoordelijkheid draagt voor de afgelopen twee jaar die het CDA zo veel pijn heeft gedaan. Het vorige congres was een feel good congres en daar mocht hij niet spreken. Misschien heeft Verhagen nu wel een feel good toespraak, maar dat zou nieuw zijn. Eerder leidde hij vooral tot verdeeldheid.”

Ten slotte is ook de aanwezigheid van de G500-jongeren op het CDA-congres interessant.

“Op de eerste dag van het CDA-congres hebben zij al een flinke bijdrage geleverd aan het behoud van de basisbeurs in de masterfase in het verkiezingsprogramma. Het bestuur heeft het recht om vandaag opnieuw over dit onderdeel te laten stemmen, omdat er meer leden aanwezig zijn. Maar het is duidelijk dat de G500 overwinningen aan het binnenhalen is.”

Bij de ChristenUnie gaat het vermoedelijk niet knallen

De meestvoorkomende woorden uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie (Wordle.net)De meestvoorkomende woorden uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie (Wordle.net)

Waar wordt het ChristenUnie-congres gehouden? De Flint in Amersfoort (Coninckstraat 60)

Valt er vuurwerk te verwachten?

Geertje Tuenter, die bij het ChristenUnie congres is, verwacht niet dat het echt “gaat knallen”.

“Het gaat er meestal niet heel heftig aan toe bij de ChristenUnie en ik verwacht dat het ordelijk zal verlopen. Binnen de partij is weinig verdeeldheid. Wel zal er wat aandacht zal zijn voor Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn die niet meer op de lijst staat. Haar achterban gaat proberen haar alsnog op de lijst te krijgen.”

Bij GroenLinks draait het om de lijst

Deze woorden komen het vaakst voor in het verkiezingsprogramma GroenLinks. (Wordle.net)Deze woorden komen het vaakst voor in het verkiezingsprogramma GroenLinks. (Wordle.net)

Waar wordt het congres van GroenLinks gehouden? Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht (J.C. Verthorenpad 100)

Valt er vuurwerk te verwachten?

Het spannendste wordt volgens politiek redacteur Annemarie Kas, die bij het GroenLinks-congres is, de volgorde van de lijst waar de leden over gaan stemmen. Zo krijgt de nummer twee van de lijst, Bram van Ojik, vandaag stevige concurrentie: onder anderen campagneleider Jesse Klaver is “beschikbaar vanaf plek 2″, zoals hij het zelf eerder omschreef.

Volgens Kas kunnen de leden zich presenteren en kunnen de leden halverwege de middag hun stem over hen uitbrengen.

“Het wordt spannend, zeker nu er minder plekken te verdelen lijken te zijn. Het is de vraag hoeveel concurrenten Ojik krijgt, maar het is duidelijk dat het dringen bovenaan de lijst is.”

Het bestuur van GroenLinks gaf eerder deze week in de congreskrant van de partij toe dat het in de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks tussen Sap en Dibi fouten heeft gemaakt.

Kas verwacht dat deze boodschap van het partijbestuur tijdens het congres van vandaag herhaald zal worden.

“Ik vermoed dat de leden daar genoegen mee zullen nemen. Sap zal vooral proberen wat er gebeurd is de afgelopen weken achter zich te laten. Het is nu tijd voor GroenLinks om vol de campagne in te gaan en weer de aandacht te vestigen op het groene en sociale karakter van de partij.”

Vanochtend wordt er al gesproken over het verkiezingsprogramma. Zo komt onder meer de Kunduz-missie en het Lente-akkoord ter sprake, maar Kas verwacht niet dat dit grote spanningen op zal leveren.

PvdA zal Samsom op het schild hijsen

De meestvoorkomende woorden uit het verkiezingsprogramma PvdA. (Wordle.net)De meestvoorkomende woorden uit het verkiezingsprogramma PvdA. (Wordle.net)

Waar wordt het PvdA-congres gehouden? Central Studios (Gietijzerstraat 3-5)

Valt er vuurwerk te verwachten?

Politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet van NRC, die bij het congres is, wijst er op dat het het eerste partijcongres van Diederik Samsom is, waardoor het mogelijk wat “makker dan normaal” zal zijn. Hij verwacht dat de PvdA-leider op het schild gehesen zal worden.

“Hij heeft met een ruime meerderheid de lijsttrekkersverkiezingen van de PvdA gewonnen en er heerst binnen de partij opluchting dat Cohen er niet meer is. De partij zal eenheid uit willen stralen.”

Rond de kandidatenlijst kan het interessant worden, denkt Niemantsverdriet.

“Een aantal mensen is ontevreden over hun plaats op de lijst en heeft aangekondigd actie te ondernemen. Bij de PvdA moet eerst steun bij de afdelingen gevonden worden om hoger op de lijst te komen. Maar ik verwacht dat de kandidatenlijst bij GroenLinks een belangrijker thema zal zijn.”

De vraag is wat de aanwezigheid van de G500-jongeren gaat opleveren.

“Ik denk dat de G500 kansrijker is op het CDA-congres omdat daar ‘one man, one vote’ geldt. Bij de PvdA moet je afdelingen achter amandementen zien te krijgen en dat is minder makkelijk. Er staan onder meer amandementen van de G500 op het programma over een zorgpaspoort en een aardgasbatenfonds, maar er is al een advies uitgebracht om daar tegen te stemmen.”

Als een blok achter Roemer

Deze woorden komen het vaakst voor in het concept verkiezingsprogramma van de SP (Wordle.net)Deze woorden komen het vaakst voor in het concept verkiezingsprogramma van de SP (Wordle.net)

Waar wordt het SP-congres gehouden? De Brabanthallen in Den Bosch (Diezekade 2)

Valt er vuurwerk te verwachten?

Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC die vandaag het SP-congres bezoekt, denkt van niet.

“SP-congressen blinken doorgaans niet uit door levendige partijdemocratie. De partij is goed gestructureerd achter de schermen en anders dan bij de PvdA en GroenLinks is er zelden spanning rond de kandidatenlijst. De lijst van de SP voor de komende verkiezingen bevat geen verrassingen en is een hamerstuk; daar gebeurt niks meer mee. Op andere onderwerpen ligt ook niet echt spanning. Ik verwacht hoogstens enige discussie over in hoeverre de partij strak moet vasthouden aan de AOW-leeftijd van 65 jaar.”

“De SP gaat met Roemer en de gunstige peilingen vol vertrouwen de verkiezingen in. Ik verwacht dat de leden als één blok achter alle kandidaten gaan staan. Nou proberen partijen dat altijd uit te stralen, maar bij de SP zal dat niet gespeeld zijn.”