Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland stemt in met nationale eenheid Syrië - ‘onhaalbaar plan’

Twee tevreden heren, VN-gezant Kofi Annan en Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal van de VN vanmiddag tijdens het congres. Foto AP/Haraz N. Ghanbari

Rusland, de Verenigde Staten en een aantal andere grootmachten zijn in Genève overeengekomen dat er in Syrië een nationale eenheid moet worden opgezet om het conflict tussen het regime van president BAshar al-Assad en de oppositie te beëindigen.

De speciale VN-gezant van de Verenigde Naties Kofi Annan zei na de gesprekken dat deze regering leden van het overheid van Assad en de oppositie, het Vrije Syrische Leger moet bevatten. De eenheid moet gaan toezien op verkiezingen en het schrijven van een nieuwe grondwet. De rol die is voorzien voor Assad zelf is nog niet duidelijk, omdat hij in het plan dat door Rusland is goedgekeurd helemaal niet wordt genoemd, zo legt buitenlandredacteur Carolien Roelants uit:

“In het originele plan stond dat de nationale eenheid onder andere als doel heeft om de macht in Syrië over te dragen op een democratisch gekozen regering. De hele passage waarin Assad expliciet werd genoemd, is uit het plan geschrapt.”

Annan zei te hopen dat er binnen een jaar “echte resultaten” zijn behaald ten aanzien van deze nieuwe regering. Hij sprak vandaag met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tijdens een conferentie in Genève.

De VS hebben zich eerder al een voorstander van het originele plan getoond, omdat ze meenden dat het voorstel niets anders kan betekenen dan het vertrek van Assad. Rusland was echter fel gekant tegen een oproep voor het aftreden van de Syrische president, en was vastbesloten de laatste bondgenoot in het Midden-Oosten niet te laten vallen.

In een reactie op het gesprek van vandaag laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanavond weten dat de afspraak van vandaag niet betekent dat Rusland aanstuurt op het afzetten van Assad. Dat kan Rusland volgens Roelants blijven zeggen door de bovengenoemde wijziging in het plan van de VN:

“Rusland heeft ingestemd met een plan waarin niets staat over Assad zelf, er wordt volledig in het midden gelaten wat zijn rol hierin moet zijn. Hillary Clinton kan zeggen dat Assad de macht moet afstaan, en Rusland kan zeggen dat dat niet de bedoeling is. Iedereen kan ervan maken wat hij of zij wil.”

Met dit akkoord is het waarschijnlijk niet haalbaar een dergelijke eenheid op te richten volgens Roelants, omdat de oppositie hier nooit mee akkoord zal gaan:

“Het Vrije Syrische Leger zal niet plaatsnemen in een nationale eenheid waarin ruimte is voor Assad en zijn regeringsleden. Dat maakt de afspraken voor de oppositie onacceptabel.”