Goud en zilver voor Nederland op 200 meter EK

De verse kampioen Churandy Martina (r) viert zijn overwinning met teamgenoot Patrick van Luijk. Foto AP/Petr David Josek

Nederland heeft op het EK atletiek in Helsinki goud en zilver veroverd op de 200 meter. Churandy Martina werd in 20,42 seconden met overmacht Europees kampioen, gevolgd door Patrick van Luijk, die er 20,87 seconden over deed.

Bram Som was zes jaar geleden op de 800 meter de laatste Nederlander geweest die een Europese titel pakte.

Martina kwam goed uit de bocht en liep op het laatste rechte stuk iedereen op grote achterstand, schrijft persbureau Novum. De op Curaçao geboren sprinter, die sinds 2011 voor Nederland loopt, treedt in de voetsporen van landgenoten Chris Berger en Tinus Osendarp. Zij wonnen de 200 meter in respectievelijk 1934 en 1938.

Dafne Schippers slaagde er niet in om een medaille te veroveren. De sprintster kwam in de finale van de 200 meter duidelijk te kort. Met haar tijd van 23,53 seconden werd ze vijfde en deed ze het net iets beter dan landgenote Jamile Samuel (23,55). De Oekraïense Mariya Ryemyen (23,05) liep naar het goud.

Rutger Smith viel een dag na zijn zilveren plak bij het kogelstoten niet opnieuw in de prijzen. De Groninger bleef bij het discuswerpen steken op plaats vier, met een afstand van 64,02 meter. Het goud ging naar de Duitser Robert Harting (68.30 meter).

Khalid Choukoud kwam goed voor de dag op de 10.000 meter. Hij moest in de laatste ronde weliswaar afhaken bij de toppers, maar liep met 28.26,82 minuten wel een persoonlijk record. Zijn prestatie was goed voor de zevende plaats, Polat Kemboi Afrikan uit Turkije werd in 28.22,27 Europees kampioen.

    • Annemarie Coevert