Golfbaan met een handicap

Pal naast Schiphol opent morgen een exclusieve golfbaan. De leden moeten wel het lawaai voor lief nemen.

Golfbaan The International, vlakbij Schiphol, wordt begrensd door de A9 en de A4.

Amsterdam International Golf Club. Dat zou de naam worden van de nieuwe, exclusieve golfbaan bij Schiphol die morgen open gaat. De Amsterdamse Golf Club, opgericht in 1934, zag de naam Amsterdam International Golf Club niet zitten en stapte naar de rechter. De twee namen lijken te veel op elkaar, zegt Walter Baars, voorzitter van de Amsterdamse Golf Club. „Er zou onherroepelijk verwarring ontstaan bij golfers. Ruim een jaar geleden hebben we Amsterdam International al laten weten dat we niet konden leven met die naam.”

Tot verbazing en teleurstelling van Marcel Welling, initiatiefnemer van de golfbaan bij Schiphol, koos de rechter onlangs de kant van de Amsterdamse Golf Club. Voor het einde van deze maand moeten alle uitingen met de naam Amsterdam International Golf Club verdwenen zijn. „Een grote tegenvaller”, zegt Welling die wel een vermoeden heeft waarom de Amsterdamse Golf Club hem dwars wil zitten: kinnesinne en frustratie. „De Amsterdamse wil graag tot de prestigieuze clubs van Nederland behoren, maar daar hebben ze de golfbaan niet naar. De andere oude clubs hebben prachtige banen in de duinen of in het bos, de Amsterdamse heeft een vrij jonge, weinig boeiende polderbaan. Dat leidt tot frustraties.”

Zeker is dat er flinke concurrentie gaat ontstaan tussen de twee Amsterdamse golfbanen. Voorzitter Baars van de Amsterdamse Golf Club erkent dat ruiterlijk. „Welling aast op dezelfde bedrijfsleden en sponsors als wij. Ook daarom wilden we de naam Amsterdam International verboden zien worden. Wij hebben veel Aziatische bedrijfsleden en sponsors. Als iemand in Tokio op Google de woorden ‘Amsterdam’ en ‘Golf Club’ intikt, is het belangrijk dat onze club tevoorschijn komt. Wij zijn, sinds 1934, dé Golf Club van Amsterdam. Iedere nieuwe burgemeester van Amsterdam wordt automatisch erelid van onze club. Ik gun de golfbaan bij Schiphol, die trouwens niet in de gemeente Amsterdam ligt, al het goede, maar de naam Amsterdamse Golf Club blijven wij verdedigen.”

Voor Welling zat er niets anders op dan een andere naam te bedenken. „Ontzettend onhandig natuurlijk in dit stadium, maar de nieuwe naam die we hebben gekozen is misschien nog wel beter.” The International, met als toevoeging ‘Amsterdam. Airport’, is het geworden.

Van internationale allure is de spectaculaire golfbaan, die ingesloten ligt tussen de A4, de A9 en de Ringvaart, zeker. „Dit is een gedroomde plek voor een golfbaan”, zegt Welling terwijl hij uitkijkt over de imposant ogende holes van The International. „Vanuit het centrum van Amsterdam sta je binnen een kwartier op de eerste tee. De kantoren van de Zuid-As liggen om de hoek.”

Een kleine twintig jaar geleden stond Welling al op deze plek, mijmerend over een golfbaan van topniveau die er door gedoe over vergunningen, wijzigingen in het bestemmingsplan en een jarenlange bouwstop nu dan eindelijk gekomen is. Volgens Welling is het sowieso een klein wonder dat er hier golf gespeeld kan worden. „Een golfbaan op deze locatie, op zo’n beetje de duurste grond van Nederland, dat kan eigenlijk helemaal niet.”

Schiphol

Schiphol Real Estate, eigenaar van de grond, stemde in met het plan voor een golfbaan die inclusief het nog te bouwen clubhuis een investering eist van twintig miljoen euro. „Dat is natuurlijk exclusief de grond die we van Schiphol voor 75 jaar in erfpacht hebben”, aldus Welling die een deel van zijn met Burggolf, een keten van acht Nederlandse golfbanen, vergaarde vermogen in The International heeft geïnvesteerd en Rabobank bereid vond te financieren.

Op The International is naast de 400 bedrijfsleden ruimte voor 400 privéleden en hun gasten. Dagjesgolfers worden niet toegelaten. Het aan tal leden staat pas op een kleine 250. Welling vindt het niet verontrustend. „Als deze golfbaan een paar jaar eerder gereed was geweest, dan hadden we dranghekken voor de poort moeten zetten. Door de economische crisis gaat de aanmelding van leden stroperig, maar die 400 gaan we zeker halen. Er is veel belangstelling.”

De eerste leden betaalden 22.000 euro voor een certificaat. Nu is de prijs 25.000 euro. Aanstonds zal dat 28.000 euro worden, plus een jaarcontributie van 2.250 euro. Niet iedereen die zulke bedragen kan en wil betalen, wordt geaccepteerd als lid. Mocht de bekende Amsterdammer Willem Holleeder op het idee komen dat golfen in de buitenlucht goed is voor zijn wat broze gezondheid, dan is de kans klein dat hij bij The International wordt toegelaten.

Welling probeert iedereen die lid wil worden te spreken. „Je hoeft zeker geen dubbele achternaam te hebben, maar je moet wel van onbesproken gedrag zijn. We zetten er geen detective op, maar we zijn wel alert dat er geen foute mensen binnenkomen.” Naast Welling zelf screent een ‘membership committee’ met daarin onder anderen Robbie van Erven Dorens, de vaderlandse ‘mister golf’, potentiële leden.

Welling hoopt op een sfeer die past bij een golfbaan aan de rand van Amsterdam. „Exclusief leidt op golfbanen vaak tot kil en sfeerloos, dat wil ik per se voorkomen. Ik wil leven in de brouwerij. Dat hoort op een golfbaan bij een wereldstad als Amsterdam.”

Schotse ruit

Chesterfields en de op veel golfbanen geliefde traditionele Schotse ruit zullen in het door architecte Francine Houben van Mecanoo ontworpen strak ogende clubhuis van The International ontbreken. Binnenhuisarchitect Piet Boon gaat de inrichting verzorgen. Welling: „Een golfbaan op deze plek moet een hippe, eigentijdse uitstraling hebben.”

Martijn Heeg, voormalig souschef van restaurant La Rive (Amstel Hotel), is aangetrokken om The International culinair op de kaart te zetten. „Een Michelinster is altijd welkom”, zegt Welling, „maar dat is zeker niet het streven. Gerechten ‘op een bedje van’ hoeft van mij niet op een golfbaan. Maar er gaat hier wel op hoog niveau gekookt worden.’

The International is aangelegd op een voormalige zandwinningsput. Het sterk glooiende terrein heeft voor een golfbaan ideale hoogteverschillen tot wel veertien meter. Nu al is het Deloitte Ladies Open 2013, een toernooi van het Europese damescircuit, aan The International toegewezen. Welling hoopt op het KLM Open in de wat verdere toekomst. „Gezien de locatie pal naast Schiphol ligt het voor de hand het KLM Open hier te organiseren. Bij de aanleg van de baan hebben we rekening gehouden met de infrastructuur voor grote Opens.”

Televisiepresentator Jack van Gelder is lid geworden van The International. „Ik woon er hemelsbreed een kilometer vandaan. Als ik mijn golftas achterlaat op de club kan ik met de scooter. Ik ben onder de indruk van The International. De golfbaan ziet er veelbelovend uit. Ik heb er nog niet gespeeld maar dat hoop ik snel te doen.”

Van Gelder moet dan de strijd aan met grote, flink geonduleerde greens, fraaie waterpartijen en een groot aantal bunkers waarvan het opvallend witte zand scherp afsteekt tegen het gras. „In het bunkerzand is marmer verwerkt”, zegt Marcel Welling. „Dat is beduidend duurder dan gewoon bunkerzand, maar wit zand oogt nu eenmaal beter en we willen alleen het beste van het beste op deze golfbaan.”

Wat Welling het grootste pluspunt noemt van The International, de locatie, is tevens het grootste minpunt. De mooiste golfbanen van de wereld liggen in rustige duingebieden of in boslandschappen. The International, ontworpen door Mastergolf en voormalig topgolfer en Ryder Cup-captain Ian Woosnam, grenst aan een snelweg en aan Schiphol.

„Ik heb vandaag maar drie vliegtuigen zien overkomen”, bagatelliseert Welling de overlast. Maar als de wind ongunstig is, en de Buitenveldertbaan volop in gebruik, dan komen de vliegtuigen toch echt frequent over de golfbaan. De Boeings scheren zelfs dusdanig laag over je hoofd dat het ook wel weer spectaculair is. En de ruis van de drukke snelweg? „Als je op een steenworp afstand van Amsterdam wilt golfen, weet je dat je niet in een stiltegebied terechtkomt”, haalt Welling zijn schouders op.

Zondag 1 juli vindt de zogenaamde ‘soft opening’ plaats van The International. „Niet al te veel toeters en bellen”, zegt Welling. „Het grote openingsfeest volgt later, voorjaar 2013, als het clubhuis gereed is.” Voetbalverslaggever Jack van Gelder hoopte de opening te moeten missen omdat Nederland de finale van het Europees kampioenschap moest spelen. Nu Oranje is afgedropen, kan Van Gelder morgen met de scooter naar het bescheiden openingsfeest van zijn nieuwe, exclusieve Golf Club.

    • Gerard Louter