Gluren naar de benen van je collega-renners

‘Tour’-taart gebakken door mijn vrouw, Thessa Neef. Met Pieter Weening (links op de foto). Rechts de tijdritfietsen voor de proloog.

Alle wielrenners in Luik hebben de afgelopen drie dagen naar elkaar gegluurd. Het hele Tourpeloton doet er aan mee. Dat je, als je een andere renner tegenkomt, even naar zijn benen kijkt. In de hotels bijvoorbeeld, en donderdagavond bij de presentatie van de renners aan het publiek in Luik.

Iedereen wil weten hoe de concurrentie ervoor staat. En je benen verraden dat een beetje. Een renner kan dat zien. Of iemand scherp staat, zoals dat heet. Of hij de dunne balans heeft gevonden tussen een laag gewicht en een maximaal vermogen. Je ziet dat aan de aderen in iemands kuiten, bijvoorbeeld. Die komen dan flink naar buiten. Dat zie je bij mij ook. Ik sta ook scherp.

Mijn ploeg, Rabobank, deelt het hotel met de renners van Team Sky. Die staan volgens mij allemaal scherp. Chris Froome, vorig jaar tweede in de Ronde van Spanje, maakt een heel goede indruk. En bij de ploegenpresentie sprak ik met Mark Cavendish, de sprinter van Sky. Die maakt nooit zo’n topfitte indruk. Maar nu wel, voor de Tour.

Eigenlijk staat of valt mijn seizoen met de Tour, de belangrijkste wielerwedstrijd. Heel Nederland heeft vakantie en kijkt mee. Ik was er bijna niet bij geweest, heb dit voorjaar last gehad van mijn knie. Met maar een paar dagen training ben ik naar de Ronde van Zwitserland gegaan, en het ging verrassend goed. Daar heb ik een plekje in de Tourploeg afgedwongen.

Deze Tour eet de hele ploeg speltbrood bij het ontbijt. Daar heb ik voor gezorgd. Ik ben veel met voeding bezig, als wielrenner heb je ontzettend veel energie nodig en dus moet je goed eten. Ook drink ik nu zo’n anderhalf jaar bietensap, dat is goed voor je uithoudingsvermogen.

Mijn belangrijkste taak deze Tour is mijn kopmannen Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk steunen. In ieder geval tot aan de voet van de bergen moet ik bij hen blijven, zodat ze geen energie hoeven te verspillen aan het halen van een jasje of energiereep bij de ploegleider. Daar ben ik voor.

Verwacht niet dat ik vanaf de eerste berg op kop van het peloton ga rijden. We moeten die mannen van Sky niet te veel helpen. Zij hebben de superploeg. Dat betekent dat zij ook het meeste werk mogen doen.

De tip van Laurens:

Het speltbrood komt van mijn vaste bakker in Maastricht: de Bisschopsmolen, ik kan iedereen aanraden daar een keer te lunchen. Halverwege de Tour komen zij met een bestelwagen vol brood naar Frankrijk.

Laurens ten Dam (31), renner van de Rabobankploeg, fietst zijn vierde Tour de France. Wekelijks vertelt hij over zijn belevenissen in de wielerwedstrijd.