Eten en slapen in een oude bank 8-

Bij Café Modern eet Ronald Hoeben in een chique variant van de eetloods.

None

Hotel de Goudfazant, geen hotel maar een groot restaurant in een loods aan het IJ in Amsterdam, is al zes jaar zeer succesvol en dat heeft inmiddels tot expansie geleid. Met een nog te openen restaurant in Eindhoven en een al geopend hotel-restaurant dat geen hotel genoemd wordt maar Café Modern heet. De Van der Pek-buurt in Amsterdam Noord, waar het nieuwe etablissement pioniert, spreekt nu nog tot niemands verbeelding. Dat moet veranderen wanneer er ooit een Noordstation van de Noord-Zuidlijn komt. Tot die tijd varen we er nog romantisch heen met een IJ-veer.

Café Modern is gevestigd in een ex-filiaal van de Twentsche Bank en heeft een flinke eetzaal met een half open keuken in de hoek en een spiegelwand achterin. Op z’n Goudfazants heeft men de tafels keurig gedekt met wit papier over linnen. Dat er nauwelijks twee tafels hetzelfde zijn en dat de stoelen uit partijen gebruikt meubilair lijken te komen, daar kraait dan geen haan meer naar. Op een A4’tje staat niet een keuzemenu, zoals bij De Goudfazant, maar een vast vijfgangenmenu van 40 euro. De (uitstekende) bediening laat weten dat er alleen in geval van allergie of onoverkomelijke weerstand afgeweken kan worden van het gebodene. Ook de wijnkaart biedt met vier witte en vier rode wijnen weinig ruimte voor afdwaling. Er gaapt nogal een gat tussen de instappers (rioja of picpoul van 21 euro) en de volgende trede (spätburgunder (34 euro) of riesling (33 euro)).

We starten met een lekker en leuk geprijsd glas Duitse sekt (4,50 euro) bij de amandelen, olijven en boccerones waarna we doorschakelen naar sancerre (35 euro). Het water is gratis en wordt ongevraagd aangevuld. Het eerste gerecht is een stukje langzaam gegaarde zeeduivel met yoghurt en mango, gevolgd door een combi van eendenlever en konijn met mosterdvinaigrette. Het is een bordje dat je in een zaak met sterambitie zou verwachten, compleet met een ‘krokant loopplankje’ dat de onderdelen verbindt en een krans van bloemkool, cantharel, kappers en konijnenniertjes. Lekker, maar nogal off beat voor een vast menu. Dan volgt een ontnuchterende regieaanwijzing: of we ons bestek willen houden voor de volgende gang.

De krokant gebakken mulfilet met quinoa, kapucijners en schuim van geroosterde uien is iets te zout, maar had verder ook in een veel ambitieuzere zaak geserveerd kunnen worden. Het ‘weiderund’ is een gerecht van twee perfect gebakken plakken biefstuk met aubergine, courgette en een taartje van aardappel en spek. Na vijgen met kaneelijs en een rekening van 126 euro kunnen we concluderen dat er bij Café Modern alvast prima gekookt wordt, dat sfeer en bediening uitstekend zijn, maar dat de formule nog niet helemaal helder is.

Café ModernMeidoornweg 2-4Amsterdam Noord020-4940684

    • Ronald Hoeben