Er klopt niets van dat wereldbolletje Maar het is ook geen bouwmodel!

U plaatst geregeld een raar soort wereldbolletje in de rubriek ‘De week vanuit...’ in de maandagse bijlage ‘De Wereld’. Ik kijk er altijd met plezier naar, maar als modelbouwer en liefhebber van kaarten moet ik toch opmerken dat er een ernstige fout in zit.

Bij het bouwen van het laatste model ontdekte ik dat de plakrandjes niet juist zijn getekend. Het driehoekje met Nieuw-Zeeland grenst aan het noorden met Alaska. Die grens blijkt twee plakrandjes te hebben. Dit kan natuurlijk niet. De oostzijde grenst aan Chili. Hiervoor is geen enkele plakrand voorzien.

De fout is verklaarbaar – Alaska en Nieuw Zeeland zijn in een andere hoek getekend dan de overige driehoeken – maar het blijft onjuist. U zou beide driehoeken kunnen losknippen, draaien en voilà, ze passen goed, maar hebben beide een plakrand.

Jan R. Lunsing

Groningen

De krant antwoordt

Maar het is ook geen bouwmodel!

Kunnen journalisten wel kaartlezen, of modelbouwen? Meer lezers wijzen erop dat de wereldbol uit ‘De Wereld’ niet echt tot een gave planeet te plakken is.

Maar dat is ook niet echt de bedoeling, legt chef Buitenland René Moerland uit. „De afbeelding is geen bouwplaat, maar louter bedoeld als een onnadrukkelijke grafische aansporing om de wereld eens anders te bekijken. Zoals de correspondenten in de rubriek het internationale nieuws vanuit hun land belichten.”

Het bolletje is dus geen model, maar een illustratie – en dat blijft het ook, aldus Moerland.

Toch is het mooi dat lezers zo met de krant aan de slag willen. Knippen en plakken hoort er bij. Misschien een idee voor een andere bijlage?

    • Jan R. Lunsing