Eden-Roc

Het beste hotel ter wereld serveert nu ook hamburgers, schrijft

None

Door het slechte weer is er een run op zonvakanties. Dat betekent stress in menig huishouden, want waar is de beste aanbieding te vinden op internet, welke site is het gunstigst, welk hotel is waar het goedkoopst? Vaak wordt eenzelfde bestemming op een veelvoud aan websites aangeboden, dus klik klik klik op het toetsenbord, van de een naar de ander, over en weer.

Nee, dan Hotel du Cap Eden-Roc in Zuid-Frankrijk. Die doen daar niet aan. Die zijn nergens te vinden, doen nergens aan mee, zijn nergens bij aangesloten, behalve bij hun eigen website. Maar ook daar is het niet een kwestie van klik klik enter en klaar. Prijzen zijn alleen op aanvraag beschikbaar en er is geen agenda die aangeeft wanneer er nog plaats is. De enige mogelijkheid is het onlineformulier (een halve doopceel) invullen en dan maar afwachten. Want het Cap Eden-Roc heeft geen haast. Een reactie komt een etmaal later. En die hakt erin. Vijftienhonderd euro per nacht. In 2013. Want eerder is er geen plaats.

Dit door velen als beste hotel ter wereld bestempelde adres, is onlangs heropend na een vijftig miljoen euro kostende verbouwing. Eigenaar Dr. Oetker (die van de vla en het zelfrijzend bakmeel) verving ook de directeur. Met heel wat gevolgen van dien. Want nu zijn er voor het eerst televisies en minibars op de kamers en kan er met creditcard worden betaald. De vorige directeur, die er decennia met harde hand regeerde, vond dat allemaal te ordinair. Met zo’n uitzicht, vond hij, heb je immers geen tv nodig, drankjes dienen door een ober te worden ingeschonken – dus niet zelf uit eigen bar – en creditcards zijn voor de nouveau riche.

En er was nog een reden voor het weren van creditcards. Met louter cash betalingen kun je makkelijk sjoemelen. Belasting betalen? Zó ordinair. Tevens ook makkelijk om Dr. Oetker te bedotten en heel wat pecunia in eigen zak te stoppen. Dus hangt Jean-Claude Irondelle, ooit beschouwd als de chicste hoteldirecteur ter wereld en trotse gastheer van koningen, staatshoofden en filmsterren, een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Zo chic kan chic dus zijn. Het hotel heeft Irondelle, zo beroemd en gevierd dat er zelfs een boek over hem en ‘zijn’ hotel is geschreven, uit de annalen geschrapt, als had hij een fout oorlogsverleden. De lei is schoon. Het legendarische hotel (anno 1870) begint aan een nieuwe toekomst. Er staat nu zelfs een cheeseburger op het menu.

Alleen kost die wel 48 euro.

    • Ivo Weyel